Important Banking Awareness Quiz for SBI PO Exam Preparation Set-13

    Important Banking Awareness Quiz
    Important Banking Awareness Quiz for SBI PO Exam Preparation Set-13:
    The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming Bank Po and Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

    Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
    1).The rate at which the RBI lends short-term money to the banks is known as?
    a)   Repo Rate
    b)   PLR
    c)   CRR
    d)   Reverse Repo Rate


    2).In which year does the Reserve Bank of India was nationalized?
    a)   1949
    b)   1950
    c)   1952
    d)   1955


    3).Which of the following acts governs the RBI Functions?
    a)   Foreign Exchange regulation act 1973
    b)   Companies Act 1956
    c)   Banking Regulation Act 1949
    d)   RBI Act 1934


    4).Among the following which is NOT a function of RBI?
    a)   Accepting deposits from commercial banks
    b)   Issuer of currency
    c)   Accepting deposits from general public
    d)   The banker of the government


    5).Where was the headquarters of RBI is located?
    a)   Delhi
    b)   Mumbai
    c)   Kolkata
    d)   Chennai


    6).Who is the first government of the RBI?
    a)   Sir Benegal Rama Rao
    b)   Sir James Taylor
    c)   Sir Osborne Smith
    d)   C D Deshmukh


    7).Among the following which is NOT decided by RBI?
    a)   Bank Rate
    b)   Reverse Repo Rate
    c)   Base Rate
    d)   Repo Rate


    8).RBI was set upon the recommendation of ____________.
    a)   Mahalanobis Committee
    b)   Fazal Ali Commission
    c)   Narasimham Committee
    d)   Hilton- Young Commission


    9).In India, RBI prescribes the minimum SLR level for scheduled commercial banks in India in specified assets as a percentage of bank’s_________.
    a)   Time Liabilities
    b)   Net Demand and Time Liabilities
    c)   Demand Liabilities
    d)   None of these


    10).CRR refers to the share of ______ that banks have to maintain with RBI of their net demand and time liabilities.
    a)   Liquid Cash
    b)   Solid Cash
    c)   Forex reserves
    d)   Gold


    Answers:                                 
    1). a)   2). a)   3). d)   4). c)   5). b)   6). c)   7). c)   8). d)   9). b)   10). a)


    / 5. Reviews