Important Banking Awareness Quiz for SBI PO Exam Preparation Set-17

    Important Banking Awareness Quiz
    Important Banking Awareness Quiz for SBI PO Exam Preparation Set-17:
    The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming Bank Po and Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

    Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
    1).Financial Inclusion makes people to__________.
    a)   Access credit matters
    b)   Learn financial matters
    c)   Access financial markets
    d)   All of these


    2).Which among the following sections of the people is not financially excluded?
    a)   Self employed and unorganized sector enterprises
    b)   Landless Laborers
    c)   Salaried persons
    d)   Marginal Farmers


    3).Among the following which is the best alternative banking service to branch banking to be the part of Financial Inclusion?
    a)   Mobile Banking
    b)   Setup ATMs
    c)   Giving Credit Cards
    d)   Issuing of the ATM Cards


    4).The Central Government has extended the cover of Rashtriya Swastya Bhima Yozana (RSBY) to Beedi Workers and ________.
    a)   School Childern
    b)   Carpenters
    c)   Cobblers
    d)   Domestic Workers


    5).Among the following which bank has the lowest lending levels in the ________ part of India.
    a)   North-Eastern
    b)   Western
    c)   Central
    d)   Southern


    6).Which of the following is an effort in the direction of the financial Inclusion?
    a)   Foreign Currency Accounts
    b)   No-Frills Accounts
    c)   Anywhere Banking
    d)   Internet Banking


    7).The Financial Assistance or loans of Rs. 10000 by a bank to a small borrower will be called________.
    a)   KYC Finance
    b)   Small Finance
    c)   Micro Finance
    d)   Business Finance


    8).The Rashtriya Mahila Kosh (RMK) is working exclusively for_________.
    a)   Poor Men
    b)   Urban Women
    c)   Rural Women
    d)   Poor Women


    9).Which among the following has initially launched the SHG Bank Linkage Programme?
    a)   NABARD
    b)   RRBs
    c)   RBI
    d)   SBI


    10).What is not an innovation likely to explain the high repayment rates of Micro Credit Programmes?
    a)   Public Repayments
    b)   Starting repayments before investments are likely to have borne fruit.
    c)   Strong competition between numerous Micro Credit Programmes to reduce interest rates.
    d)   None of these

    Answers:                                 
    1). d)   2). c)   3). a)   4). d)   5). a)   6). b)   7). c)   8). d)   9). a)   10). c)


    People Also Visited:

    / 5. Reviews