Important Banking Awareness Quiz for SBI PO Exam Preparation Set-18

    Important Banking Awareness Quiz
    Important Banking Awareness Quiz for SBI PO Exam Preparation Set-18:
    The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming Bank Po and Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

    1).Which among the following is not a potential limit of group lending?
    a)   Group lending brings added risks for borrowers those of other members default.
    b)   Group lending uses social sanctions instead of collateral foreclosure.
    c)   Exclusion of all group members after one of them default is too harsh punishment.
    d)   Monitoring group members can be costly for borrowers.


    2).Which is not a mechanism that contributes to the success of micro credits to the success of micro credits?
    a)   Peer monitoring
    b)   Dynamic incentives
    c)   Collaterals
    d)   Regular repayment schedules


    3).The index of financial inclusion has been launched for the first time in 2008 by______.
    a)   NCAER
    b)   CII
    c)   IIFI
    d)   ICRIER


    4).Which of the following could be considered as an initiative towards promotion of financial inclusion?
    a)   Appointing business correspondents for servicing rural customers
    b)   Opening of bank branches in unbanked districts
    c)   Opening of no frills accounts
    d)   All of these


    5).Why are interest rates charged by Micro Finance Institutions higher than lending rate of banks?
    a)   MFIs borrow funds from banks at high cost and also their administrative expenses are more.
    b)   Banks have the benefit of cheaper funds
    c)   MFIs are not allowed to source deposits from public
    d)   MFIs borrow bulk of their funds from banks


    6).RBI has largely accepted the recommendations of which committee setup by it to look into the issue of the Micro Finance Sector?
    a)   Narasimham Committee
    b)   Malegam Committee
    c)   Nair Committee
    d)   Damodaran Committee


    7).Regional Rural Banks were established on the recommendations of which of the following committee?
    a)   Kelkar Committee
    b)   Tarpore Committee
    c)   Karamkar Committee
    d)   Narasimham Committee


    8).When was RRBs were established?
    a)   1970
    b)   1980
    c)   1975
    d)   1990


    9).At present, the formula for subscription to RRBs capital has been fixed at_______.
    a)   Central Government 50%, State Government 15% and Sponsor Bank 35%
    b)   Central Government 50%, State Government 25% and Sponsor Bank 25%
    c)   Central Government 50%, State Government 30% and Sponsor Bank 20%
    d)   Central Government 60%, State Government 30% and Sponsor Bank 10%


    10).Central Government’s contribution towards the capital of RRBs is made
    through_________.
    a)   Indian Bank
    b)   SBI
    c)   RBI
    d)   NABARD

    Answers:                                 
    1). b)   2). c)   3). d)   4). d)   5). a)   6). b)   7). d)   8). c)   9). a)   10). d)


    People Also Visited:

    Online Mock Tests 2019: