Important Banking Awareness Quiz for SBI PO Exam Preparation Set-19

    Important Banking Awareness Quiz
    Important Banking Awareness Quiz for SBI PO Exam Preparation Set-19:
    The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming Bank Po and Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

     1).Which among the following is the main resources of RRB?
    a)   Deposits from the public
    b)   Share Capital
    c)   Borrowing from the Sponsored Banks
    d)   All of the above


    2).RRBs are owned by_______.
    a)   Sponsor Bank
    b)   State Government
    c)   Central Government
    d)   Jointly by all of the above


    3).Under which of the following category will you classify Regional Rural Banks?
    a)   Scheduled Commercial Banks
    b)   Co-operative Banks
    c)   Development Banks
    d)   Private Sector Banks


    4).Paid-up share capital of Regional Rural Bank is contributed by________.
    a)   NABARD, the concerned state government and the Sponsor Commercial Bank in the ratio of 60:20:20 respectively.
    b)   Central Government, state government and Sponsored bank in the ratio of 50:15:35 respectively.
    c)   Central Government only
    d)   State government only


    5).RRB are empowered to transact the business of banking as defined under__________.
    a)   Banking Regulation Act, 1949
    b)   Negotiable Instrument Act, 1881
    c)   Regional Rural Banks Act, 1976
    d)   The Banking companies (Acquisition and Transfer of Undertaking) Act 1970.


    6).RRBs are managed by_________.
    a)   The State Government
    b)   The Sponsor Bank
    c)   Reserve Bank of India
    d)   A Board of Directors


    7).Deposits with Regional Rural Bank are insured by__________.
    a)   General Insurance Corporation
    b)   Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation
    c)   Life Insurance Corporation of India
    d)   None of these


    8).To open a new branch a Regional Rural Bank requires___________.
    a)   Permission of Director, Institutional Finance
    b)   Permission from NABARD
    c)   RBI License
    d)   DRDA Approval


    9).For the purpose of Income Tax Act, 1961, the Regional Rural Banks are treated as____________.
    a)   Scheduled Banks
    b)   Non- Scheduled Banks
    c)   Co-operative Banks
    d)   Nationalized Banks


    10).On the current account balances maintained by the Regional Rural Banks with them, the commercial Banks may__________.
    a)   Pay interest as applicable to savings accounts
    b)   Waive incidental charges
    c)   Pay interest up to 9%
    d)   Pay interest at such rates as may be mutually agreed to

    Answers:                                 
    1). d)   2). d)   3). a)   4). d)   5). a)   6). d)   7). b)   8). c)   9). c)   10). d)


    People Also Visited:
    Online Mock Tests 2019: