Important Banking Awareness Quiz for SBI PO Exam Preparation Set-20

    Important Banking Awareness Quiz
    Important Banking Awareness Quiz for SBI PO Exam Preparation Set-20:
    The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming Bank Po and Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.


    1).By Virtue of the amendment carried out by the Regional Rural Bank (Amendment) Act, 1987, the Chairman of a Regional Rural Bank is to be appointed by_______.
    a)   Reserve Bank of India
    b)   Sponsor Bank in consultation with NABARD
    c)   State Government
    d)   Central Government


    2).All RRBs are required to maintain their entire Statuary Liquidity Ratio (SLR) in_______.
    a)   Gold holdings only
    b)   Time deposits with sponsor banks
    c)   Government and other approved securities
    d)   Current accounts with sponsored Banks


    3).Among the following statements which is correct about to Regional Rural Banks?
    a)   RRBs can enter into arrangements, with the sponsor banks for providing remittance facilities to its customers.
    b)   Where RRBS can afford the investment, they can install lockers also
    c)   Sponsors Banks travelers cheques can be issued by RRBs
    d)   All of these


    4).Who is the Regulatory Authority for Regional Rural Banks?
    a)   RBI and NABARD
    b)   Central Government
    c)   State Government
    d)   Sponsor Bank


    5).Out of total priority sector advances of RRBs, at least ______should be advanced to weaker sections.
    a)   40%
    b)   35%
    c)   25%
    d)   30%


    6).With a view to increase their resource base, RRBs have been permitted to_________.
    a)   Open Currency Chests
    b)   Handle pension and other government business as sub-agents of those banks which are authorized to conduct government business.
    c)   Issue of credit/debit cards and setting-up of ATMs.
    d)   All of these


    7).Which among the following category of banks were mooted with a view to providing an institutional mechanism for promoting rural and semi-urban savings as well as for the provision of credits for viable economic activities in local areas?
    a)   Regional Rural Banks
    b)   Land Development Banks
    c)   Local Area Banks (LABs) in the private sector
    d)   Private Sector Banks


    8).Among the following which is most important component of the liabilities of commercial banks?
    a)   Other borrowings
    b)   Demand deposits
    c)   Time deposits
    d)   Interbank liabilities


    9).The interest rate at which the RBI lends to Commercial Banks in the short term to maintain liquidity is known as________.
    a)   Repo rate
    b)   Interest rate
    c)   Bank rate
    d)   Reverse repo rate


    10).Which nationalized bank was the first to sponsor a regional rural bank in India?
    a)   State Bank of India
    b)   Syndicate Bank
    c)   Bank of India
    d)   Indian Bank

    Answers:                                 
    1). b)   2). c)   3). d)   4). a)   5). c)   6). d)   7). c)   8). c)   9). a)   10). b)


    People Also Visited:
    Online Mock Tests 2019: