Important Banking Awareness Quiz for SBI PO Exam Preparation Set-21

    Important Banking Awareness Quiz for SBI PO Exam Preparation
    Important Banking Awareness Quiz for SBI PO Exam Preparation Set-21:
    The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming Bank Po and Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

    1).Which of the following co-operative banks is considered as the first Co-operative Bank in India?
    a)   Amanath Co-operative Bank Ltd
    b)   Anyonya Co-operative Bank
    c)   Greater Bombay Co-operative Bank Ltd
    d)   Abhyudaya Co-operative Bank Ltd


    2).In India Agricultural Co-operative Banks was started at_________.
    a)   1929
    b)   1950
    c)   1904
    d)   1980


    3).Co-operative Banks in India are registered under__________.
    i) Banking Laws (Co-Operative Societies) Act, 1965
    ii) Banking Regulation Act, 1949.
    iii) Companies Act, 1956.
    a)   Only i)
    b)   i) and ii)
    c)   ii) and iii)
    d)   i), ii) and iii)


    4).According to the Sarraya Committee, average membership of the society’s is______.
    a)   19
    b)   48
    c)   25
    d)   32


    5).Barring which of the following two states, in all states of the country, these societies have unlimited liability?
    a)   Kerala and Karnataka
    b)   Assam and Madhya Pradesh
    c)   UP and Bihar
    d)   Karnataka and Rajasthan


    6).Co-Operative Development Bank was set up by__________.
    a)   NABARD
    b)   RBI
    c)   SBI
    d)   Central Government


    7).Co-Operative Banks in India do not finance rural areas under_______.
    a)   Personal Finance
    b)   Small Scale Unit
    c)   Farming
    d)   Cattle


    8).Co-Operative Bank in India has a________.
    a)   Four tier system
    b)   Two tier system
    c)   Three tier system
    d)   Five tier system


    9).Which of the following statements is TRUE about National Federation of State Co-Operative Banks?
    a)   Provides research and consultancy inputs to the member banks
    b)   Promotes and protects the interests of the member banks
    c)   Provides a common forum to the member banks
    d)   All of the above


    10). The State Co-Operative Bank, being the Apex Bank at the State level______.
    a)   Provides the link between the RBI and the money market on one hand, and the entire co-operative credit structure on the other
    b)   Acts as the custodian of the surplus resources and the reserves of the Central Co-operative Banks and supplements them by attracting sizeable deposits and by obtaining loans from RBI.
    c)   Operates as balancing centre for the movement of the resources in the entire state
    d)   All of the Above

    Answers:                                 
    1). b)   2). c)   3). a)   4). d)   5). c)   6). a)   7). b)   8). c)   9). d)   10). d)

    People Also Visited:

    Online Mock Tests 2019: