Important Banking Awareness Quiz for SBI PO Exam Set-23

    Important Banking Awareness Quiz for SBI PO Exam Preparation
    Important Banking Awareness Quiz for SBI PO Exam Preparation Set-23:
    The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming Bank Po and Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

     1).What is the primary functions of Central Co-Operative Bank?
    a)   To channelize the flow of funds from the state Co-Operative Banks
    b)   Mobilise the resource in the district for financing its members to the maximum extent possible.
    c)   Both of the above
    d)   None of these


    2).A Central Co-operative Bank is generally headquartered at_________.
    a)   State capital
    b)   An important town of the district
    c)   Same place which is the headquarter of the district
    d)   None of these


    3).The Primary credit society____________.
    a)   Is the best agency to inculcate the habit of thrift, self-help and mutual help among its members.
    b)   Is engaged in securing for its members services of various kinds.
    c)   Forms the base of the co-operative credit structure and on its working depends to a large extent, the soundness of the whole co-operative credit structure.
    d)   None of the above


    4).The common feature of the agricultural credit societies in the country is that_________.
    a)   Only small and marginal farmers are their members
    b)   The agriculturists are their members
    c)   The persons living in cities and town are their members
    d)   All of these


    5).How many types of primary agricultural credit societies are there in our country?
    a)   Service Co-Operative
    b)   Other small-size societies
    c)   Large-size societies which include Rural Banks, Agricultural Banks and Credit Unions
    d)   None of these


    6).The Primary Functions of the service co-operatives are___________.
    a)   Collection of agricultural products for sale through the marketing society
    b)   Supply of agricultural and other production requirements
    c)   Provision of short and medium term credit
    d)   All of these


    7).The viability of a primary credit society implies?
    a)   To appoint a full-time paid secretary
    b)   To constitute reserves on the scales considered necessary and to pay a reasonable dividend on capital
    c)   Its ability to setup a regular office of its own
    d)   All of the above


    8).The weakest link in the co-operative credit system is_________.
    a)   Presence of multiple structure and diverse nature of various types of primary societies
    b)   The non-viability of a large number of primary agricultural credit societies
    c)   Non-availability of published data on their functioning
    d)   None of these


    9).The general approach to the loaning policies and procedures of Co-operative Banks has been to__________.
    a)   Implement the crop loan system in all its aspects
    b)   Provide a window for marketing of agricultural products
    c)   Allow only long term loans to the farmers extending beyond 20 year for development on land
    d)   All of these


    10).Primary (Urban) Co-operative bank is required to classify an asset as non-performing if the interest and/or installment of the principle remain overdue for a period of more than__________.
    a)   90 days
    b)   120 days
    c)   60 days
    d)   100 days

    Answers:                                 
    1). c)   2). c)   3). d)   4). b)   5). d)   6). d)   7). d)   8). b)   9). a)   10). a)

    People Also Visited:
    Online Mock Tests 2019: