Important Banking Awareness Quiz for Upcoming Bank PO and Clerk Exams 2015 Set-32

    Important Banking Awareness Quiz for Upcoming Bank PO and Clerk Exams Set-32
    Important Banking Awareness Quiz for Upcoming Bank PO and Clerk Exams Set-32:
    The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming Bank PO and Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

    1).The rate below which banks cannot generally lend is called as _______.
    a)   Base rate
    b)   Call money rate
    c)   Repo rate
    d)   Floor rate
    e)   Celling rate


    2).Which of the following is not a type of Cheque?
    a)   Blank Cheque
    b)   Bearer Cheque
    c)   Speed Cheque
    d)   Order Cheque
    e)   Crossed Cheque


    3).In relation to banking, what do you understand by “Ever-Greening of Loan Account”?
    a)   Full repayment of a loan account before maturity Pre-payment
    b)   Full repayment of a loan account exactly at maturity
    c)   Fresh loan sanctioned during the tenure of account for enhancement of limits
    d)   Adjusting the NPA/sticky account with fresh sanction of loans
    e)   Loans provided for new projects to new customers


    4).When a bank return a cheque unpaid, it is called___________.
    a)   Payment of the cheque
    b)   Drawing of the cheque
    c)   Cancelling of the cheque
    d)   Dishonor of the cheque
    e)   Taking of the cheque


    5).Mortgage is a _________.
    a)   Security on movable property for a loan given by a bank
    b)   Security on immovable property for a loan given by a bank
    c)   Concession on immovable property for a loan given by a bank
    d)   Facility on immovable property for a loan given by a bank
    e)   None of these


    6).Which of the following types of accounts are known as “Demat Accounts”?
    a)   Accounts which are zero balance accounts
    b)   Accounts which are opened to facilitate repayment of a loan taken from the bank. No other business can be conducted from there
    c)   Accounts in which shares of various companies are traded in electronic form
    d)   Accounts which are operated through internet banking facility
    e)   None of these


    7).Like telephone/Mobile number portability, the Ministry of Finance/ RBI is now also considering to provide bank account number portability to bank customers. Which of the following would it mean?
    a)   Any customer/ account holder can withdraw cash from any other bank through his/ her own cheques drawn on other bank even without ATM.
    b)   Any borrower can draw funds from his/her loan account from any other bank also
    c)   The account number of any account holder will remain the same even if he/ she is getting his/ her account transferred to another bank also
    d)   Bank customer would have the facility of mobile banks to withdraw cash nearby his/ her place.
    e)   None of these


    8).The total number of Kisan Credit Card holder farmers in our country is_________.
    a)   8 crores
    b)   10 crores
    c)   5 crores
    d)   12 crores
    e)   15 crores


    9).NRE stands for__________.
    a)   Non Resident External Deposit
    b)   Non Resident Extra Deposit
    c)   Non Resident Extended Deposit
    d)   Non Refundable External Deposit
    e)   Non Resident Exchange Deposit


    10).What is offshore banking?
    a)   It is a bank located in the sea
    b)   It is a bank located in SEZ
    c)   It is a bank located in a neighboring country
    d)   It is bank located outside the country of resident of the depositor
    e)   Offshore banking is basically dealing in foreign exchange

    Answers:                                 
    1). a)   2). c)   3). d)   4). d)   5). b)   6). c)   7). c)   8). b)   9). a)   10). e)

    People Also Visited:
    Online Mock Tests 2019: