Important Banking Awareness Quiz for Upcoming Bank PO and Clerk Exams Set-24

    Important Banking Awareness Quiz
    Important Banking Awareness Quiz for Upcoming Bank PO and Clerk Exams Set-24:
    The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming Bank Po and Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

    1.) For repayment of loan availed from Banks/ NBFC we come across a term known as EMI. What does it stand for?
    a)   Equated Money Index
    b)    Easy Money Installment
    c)   Equated Monthly Installment
    d)   Equal Monthly Installment
    e)   Equal Minimum Installment


    2.) Many a times we read in the news paper about CASA deposits of banks. CASA deposits are_________.
    a)   Demand deposits
    b)   Term deposits
    c)   Hybrid deposits
    d)   Recurring deposits
    e)   Special schemes of banks


    3.) While investing in mutual funds we come across a term called NAV. What is the meaning of NAV?
    a)   Net Annual Value
    b)   Non Asset Value
    c)   Net Actual Value
    d)   Net Average Value


    4.) Despite good number of ATMs many people still visit the bank branches. Which of the following reason can be attributed to this issue?
    1)   It does not accept deposits.
    2)   It has a limited cash disbursement capacity.
    3)   Lack of human interface.
    a)   Only (1)
    b)   Only (2)
    c)   Only (1) and (2)
    d)   Only (1) and (3)
    e)   All (1), (2) and (3)


    5.) The market in which long term securities such as stocks are bought and sold is commonly known as_______
    a)   Bullion Market
    b)   Commodities Exchange
    c)   Forex Market
    d)   Capital Market
    e)   Money Market


    6.) Federal Reserve is a financial organization of which of the following country?
    a)   USA
    b)   Britain
    c)   Germany
    d)   Greece
    e)   Japan


    7.) Whose signature is found on a 50 rupee currency note of India?
    a)   President of India
    b)   Governor, RBI
    c)   Finance Minister
    d)   Prime Minister of India
    e)   Secretary, Ministry of Finance


    8.) Wages of the workers engaged in Mahatma Gandhi National Rural Employment Act are not based on ______
    a)   Wholesale price Index
    b)   Prime lending rate of banks.
    c)   Repo Rate stipulated by the RBI
    d)   Consumer Price Index
    e)   Index of Multi Commodity Exchange


    9.) As percent figures infant Mortality Rate in India has come down by few points. Which organization / agency compiles this data?
    a)   Planning Commission of India
    b)   Ministry of Rural Development
    c)   Ministry of Social Welfare
    d)   National Advisory Council
    e)   Census Commission of India


    10.) Which of the following institutions is involved mainly in granting Housing Loans?
    a)   RBI
    b)   SBI
    c)   IBA
    d)   ICICI
    e)   HDFC

    Answers:                                 
    1). c)   2). a)   3). d)   4). e)   5). d)   6). a)   7). b)   8). d)   9). e)   10). e)
    People Also Visited:

    Online Mock Tests 2019: