Important Banking Awareness Quiz for Upcoming Bank PO and Clerk Exams Set-25

    Important Banking Awareness Quiz
    Important Banking Awareness Quiz for Upcoming Bank PO and Clerk Exams Set-25:
    The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming Bank Po and Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

    Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
    1).Which of the following terms is not related to banking?
    a)   Repayment
    b)   Loan
    c)   NPA
    d)   Fasting
    e)   Deposit


    2).Almost all banks in our country have introduced facility for granting crop loans to farmers.
    a)   Term Loans
    b)   Kisan Credit Cards
    c)   Bank Guarantee
    d)   Foreign Exchange
    e)   Reverse Mortgage


    3).Which of the following is not considered one among the loans under Retail Banking?
    a)   Car loan
    b)   Housing loan
    c)   Personal loan
    d)   Education loan
    e)   Infrastructure loan


    4).What is meant by financial inclusion?
    a)   Making available banking services at an affordable cost
    b)   Opening Savings Accounts in Rural area without any deposit
    c)   Opening any type of account without introduction
    d)   Distributing money through rural branches
    e)   All the above


    5).What is the full form of ‘ECB’ and it is many times we read the term ‘ECB’ in newspapers?
    a)   Essential Commercial Banking
    b)   European Credit Borrowing
    c)   External Credit Business
    d)   External Commercial Borrowing
    e)   None of these


    6).What is the minimum and maximum limit (In Rupees) prescribed for RTGS transactions?
    a)   The minimum prescribed limit is Rs.1lac and maximum Rs.10 lacs
    b)   The minimum prescribed limit is Rs.25000 and maximum Rs.11 lac
    c)   The minimum prescribed limit is Rs.2 lacs and there is no maximum limit
    d)   The minimum limit is Rs.25000 and there is no maximum limit prescribed
    e)   The minimum is Rs.10 lacs and maximum limit is Rs. 100 lacs.


    7).Which of the following is a Public Sector Undertaking?
    a)   Bharat Electronics Ltd
    b)   Bharati Airtel
    c)   HDFC Bank
    d)   Grasim Industries
    e)   HCL Technologies


    8).Which of the following is a Private Sector Bank of India?
    a)   Corporation Bank
    b)   Kotak Mahindra Bank
    c)   IDBI Bank
    d)   Syndicate Bank
    e)   Oriental Bank of Commerce


    9).Non convertible debentures are
    a)   Debt instruments which acquire equity status at issuers’ option
    b)   Debt instruments which acquire equity status at investors’ option
    c)   Debt instruments which acquire equity status with permission of Register of Companies
    d)   Debt instruments which acquire equity status on maturity
    e)   Debt instruments which retain their debt character and cannot acquire equity status.


    10).”IRDA” norms will boost online distribution”_ was the news in some major newspapers. This means online distribution of which of the following will boost up?
    a)   Bank products
    b)   Insurance policies/products
    c)   Licenses to open new banks/branches of existing banks
    d)   Licenses to operate 2G/3G spectrums
    e)   Permits for export of iron ore

    Answers:                                 
    1). d)   2). b)   3). e)   4). e)   5). d)   6). c)   7). a)   8). b)   9). c)   10). b)

    People Also Visited:

    / 5. Reviews