Important Banking Awareness Quiz for Upcoming Bank PO and Clerk Exams Set-26

    Important Banking Awareness Quiz for Upcoming Bank PO and Clerk Exams
    Important Banking Awareness Quiz for Upcoming Bank PO and Clerk Exams Set-26:
    The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming Bank Po and Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

    1). Which among the following is launched to avoid frauds in multiple mortgage cases, under SARFAESI Act,2002 one special thing has been created and made operative from 01.04.2011?
    a)   Special Register Officer at Lucknow
    b)   Special Central Arbitration Bureau at Lucknow
    c)   Central Electronic Registry
    d)   Central SARFAESI Tribunals at 6 Centres
    e)   State Electronic Registries


    2). SBI has merged which of the following two associate banks with itself?
    a)   State Bank of Hyderabad and State Bank of Patiala
    b)   State Bank of Hyderabad and State Bank of Travancore
    c)   State Bank of Mysore and State Bank of Travancore
    d)   State Bank of Indore and State Bank of Hyderabad
    e)   State Bank of Indore and State Bank of Saurashtra


    3).Which among the following statement is true?
    a)   Banks cannot accept demand and time deposits from public
    b)   Banks can accept only demand deposits from public
    c)   Banks can accept only time deposits from public
    d)   Banks can accept both demand and time deposits from public
    e)   Banks can accept demand and time deposits only from government.


    4).Internet payable on saving bank account is______________
    a)   Not regulated by RBI
    b)   Regulated by State Government
    c)   Regulated by Central Government.
    d)   Regulated by RBI
    e)   Regulated by Finance minister


    5).Which of the following is the correct statement?
    a)   State bank of India is the sole authority to issue and manage currency in India.
    b)   A Nationalized bank is the sole authority to issue and manage currency in India.
    c)   A cooperative bank is the sole authority to issue and manage currency in India
    d)   RBI is the sole authority to issue and manage currency in India
    e)   None of these

    6). Account are allowed to be operated by cheque in respect of________.
    a)   Both Saving bank accounts and fixed deposits account
    b)   Savings bank accounts and currents accounts
    c)   Both savings bank accounts and loan accounts
    d)   Both savings bank accounts and cash accounts only
    e)   Both current accounts and fixed deposit accounts


    7).Many times we read a term CBS used in banking operations. What is the full form of the letter “C” in the term “CBS”?
    a)   Complete
    b)   Credit
    c)   Continuous
    d)   Core
    e)   None of these


    8).GNP stands for_______
    a)   Gross National Product
    b)   Grop Net Product
    c)   Grand Nuclear Process
    d)   Group Networking Process
    e)   None of these


    9).Which among the following schemes is launched specifically for helping senior Citizens to avail loan by mortgage of their residential property?
    a)   English mortgage schemes
    b)   Senior Capital loan scheme
    c)   Reverse Mortgage loan scheme
    d)   Senior Citizen Personal loan scheme
    e)   None of these


    10).SEBI is a ___________________
    a)   Advisory body
    b)   Statutory body
    c)   Constitutional body
    d)   Non-statutory body
    e)   Registered as a Society

    Answers:                                 
    1). e)   2). e)   3). d)   4). d)   5). d)   6). b)   7). d)   8). a)   9). c)   10). b)

    People Also Visited:

    Online Mock Tests 2019: