Important Banking Awareness Quiz for Upcoming Bank PO and Clerk Exams Set-27

    Important Banking Awareness Quiz for Upcoming Bank PO and Clerk Exams Set-27
    Important Banking Awareness Quiz for Upcoming Bank PO and Clerk Exams Set-27:
    The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming Bank Po and Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

    1.) Mixed Economy means _________
    a)   Co-existence of small and large industries
    b)   Promoting both Agriculture and industries in the economy
    c)   Co-existence of public and private sectors
    d)   Co-existence of rich and poor
    e)   Existence of wholesale and Retail Markets


    2.) The expansion for BIFR, in the context of the Indian Industry is _______
    a)   Board for Investment and Financial Redevelopment
    b)   Bureau for Industrial for Financial Revolution
    c)   Board for investment and Formal Reconstruction
    d)   Board for Industrial& Financial Reconstruction
    e)   Bureau for Investment and Financial Reconstruction


    3.) A worldwide financial messaging network which exchanges messages between banks and financial institutions is known as  ______
    a)   CHAPS
    b)   SWIFT
    c)   NEFT
    d)   SFMS
    e)   CHIPS


    4.) The most active segment of the Money Market in India is which one of the following?
    a)   Call Money / Notice Money Market
    b)   Repo / Reverse Repo
    c)   Commercial Paper (CP)
    d)   Certificate of Deposit (CD)
    e)   None of these


    5.) Which among the following schemes is related exclusively to Financial Inclusion?
    a)   Swawlamban
    b)   Swadeshi
    c)   Swabhiman
    d)   SGSY
    e)   None of these


    6.) Which one of the following decisions has been taken by Government in respect of MGNREGA?
    a)   The wages should be revised by the state Government
    b)   The wages are to be revised by Planning Commission
    c)   The District Authorities who allot work can give differential wages
    d)   The wages shall be linked to inflation
    e)   None of these


    7.) For which one of following reasons Basel II norms are to be followed by Commercial Banks?
    a)   Risk management
    b)   Adoption of international accounting standards
    c)   Restriction on bonus payments to bank executives
    d)   Transparency in disclosures
    e)   None of these


    8.) What is the full form of the term LIBOR as used in financial / banking sectors?
    a)   Local Indian Bank Offered Rate
    b)   London-Indian Bureau of Regulations
    c)   Liberal International Bank Official Ratio
    d)   London Inter Bank Offered Rate
    e)   None of these


    9.) Technological Advancement in the recent times has given a new dimension to banks, mainly to which one of the following aspects?
    a)   New Age Financial Derivatives
    b)   Service Delivery Mechanism
    c)   Any Banking
    d)   Any type Banking
    e)   Multilevel Marketing


    10.) Base Rate is the rate below which no Bank can allow their lending to anyone. Who sets up this ‘Base Rate’ for Banks?
    a)   Individual Banks Board
    b)   Ministry of Commerce
    c)   Ministry of Financial
    d)   RBI
    e)   Interest Rate Commission of India

    Answers:                                 
    1). c)   2). d)   3). b)   4). c)   5). c)   6). a)   7). a)   8). d)   9). d)   10). d)

    People Also Visited:
    Online Mock Tests 2019: