Important Banking Awareness Quiz for Upcoming Bank PO and Clerk Exams Set-28

    Important Banking Awareness Quiz for Upcoming Bank PO and Clerk Exams
    Important Banking Awareness Quiz for Upcoming Bank PO and Clerk Exams Set-28:
    The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming Bank Po and Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

    Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
    1).KYC Stands for________.
    a)   Know Your Company
    b)   Know Your Customer
    c)   Know Your Currency
    d)   Know your Credits
    e)   None of these


    2).The Maximum amount of the total Revenue Earned by the government of India Comes from_______.
    a)   Income Tax
    b)   Customs Duty
    c)   Excise Duty
    d)   Value Added Tax
    e)   Corporate Tax


    3).’Financial Inclusion’ is the latest powerful total adopted by Reserve Bank of India, to fulfill the basic objective of________.
    a)   Uplifting of Population lying below poverty line
    b)   Connecting every Indian to the Country’s Banking System
    c)   Ensuring bank finance to all the landless agriculturists
    d)   Overall financial growth backed by inflation control
    e)   Inclusion of Latest Technology in Financial Sector of the Country


    4).Which bank is the Banker to the Central Government?
    a)   Central Bank of India
    b)   Reserve Bank of India
    c)   Punjab National Bank
    d)   State Bank of India
    e)   All of these


    5).The higher growth of economy certainly reduces the _______.
    a)   Gender inequalities
    b)   Poverty
    c)   Population of a country
    d)   Flow of foreign direct investment
    e)   None of these


    6).RBI’s Policy stance to manage interest and liquidity are used for__________.
    a)   Moderate inflation and maintain economic growth
    b)   Moderating competition among private and public sector banks
    c)   Eradicate un-employment in Public Sector
    d)   Moderate Currency Supply in Public Sector
    e)   Moderate deposits in Public sector banks


    7).In India the interest rate on savings bank accounts in all nationalized commercial banks in fixed by__________.
    a)   Union Ministry of Finance
    b)   Union Finance Commission
    c)   Indian Banks Association
    d)   Reserve Bank of India
    e)   All the banks decide together


    8).What is Repo Rate?
    a)   It is a rate at which RBI sells government securities to banks
    b)   It is a rate at which RBI allows small loans in the market
    c)   It is a rate at which banks borrow rupees from Reserve Bank of India
    d)   It is rate which is offered by Banks to their most valued customers or Prime Customers
    e)   None of these


    9).NPA in banking terminology denotes_________.
    a)   New Para-banking Assets
    b)   Net Profitable Assets
    c)   Net Performing Assets
    d)   Non Performing Assets
    e)   New Pension Act


    10).When a customer draws a cheque on a bank_______.
    a)   It is a mandate on that bank to pay
    b)   It is a mandate on the Government of India to pay
    c)   It is a mandate on the State Government to pay
    d)   It is a mandate on the RBI to pay
    e)   It is a mandate on the Finance Ministry to pay

    Answers:                                 
    1). b)   2). e)   3). b)   4). b)   5). b)   6). a)   7). e)   8). c)   9). d)   10). a)

    People Also Visited:

    / 5. Reviews