Important Banking Awareness Quiz for Upcoming Bank PO and Clerk Exams Set-30

Important Banking Awareness Quiz for Upcoming Bank PO and Clerk Exams Set-30
Important Banking Awareness Quiz for Upcoming Bank PO and Clerk Exams Set-30:
The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming Bank PO and Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
1).If a crossed cheque is presented for payment _______.
a)   Cash can be paid across the counter to the presenter
b)   Cash can be paid across the counter to the account holder only.
c)   It can be paid only through a banker.
d)   It cannot be paid at all
e)   It can be paid across the counter in another bank.


2).Bank branches which can undertake foreign exchange business directly are known as _______ in foreign exchange.
a)   Authorized dealers
b)   Foreign dealers
c)   Overseas branches
d)   Approved dealer
e)   Exchange branches


3).Insurance cover for bank deposits in our country is provided by____
a)   SBI
b)   Government of India
c)   GIC
d)   LIC
e)   DICGC


4).The financial Literacy does not include which of the following?
a)   How to invest the funds
b)   How to use the limited funds carefully
c)   How to minimize the risks
d)   How to reinvest the money earned
e)   None of these


5).Loans of very small amounts given to low income groups is called_____
a)   Cash credit
b)   Micro credit
c)   Simple overdrafe
d)   No frills loans
e)   Rural credit


6).When a banker talks about CDR, what is he talking about?
a)   Corporate Debt Restructuring
b)   Corporate Debt Rollover
c)   Company Deposit Rollover
d)   Corporate Deposit Restructuring
e)   Company Deposit Restructuring


7).Expand the term ALM as used in Banking/Finance sector.
a)   Asset Liability Management
b)   Asset Liability Maturity
c)   Asset Liability Mismatch
d)   Asset Liability Manpower
e)   Asset Liability Maintenance


8).Cash Reserve Ratio (CRR) and Statutory Liquidity Ratio (SLR) are terms most closely related to which of the following industries / markets?
a)   Capital Market
b)   Banking industry
c)   Commodities market
d)   Money Market
e)   Mutual fund industry


9).What does the letter ‘L’ stands for in the term LAF commonly used in financial / economic news?
a)   Liquidity
b)   Least
c)   Liabilities
d)   Long
e)   Liquid


10).The Banking Ombudsman______
a)   Is in charge of bank loans for buses
b)   Fixes the rates of interest for loans
c)   Resolves complaints of customers
d)   Issues licences for new bank branches
e)   Is the head of all nationalized banks

Answers:                                 
1). c)   2). a)   3). e)   4). e)   5). b)   6). a)   7). a)   8). b)   9). a)   10). c)

People Also Visited:

/ 5. Reviews