Important Banking Awareness Quiz for Upcoming Bank PO and Clerk Exams Set-31

    Important Banking Awareness Quiz for Upcoming Bank PO and Clerk Exams Set-31
    Important Banking Awareness Quiz for Upcoming Bank PO and Clerk Exams Set-31:
    The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming Bank PO and Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

    1).Which of the following is not classified as a commercial bank?
    a)   Regional Rural Bank
    b)   Private Sector Bank
    c)   Public Sector Bank
    d)   Foreign Bank
    e)   Urban Cooperative Bank


    2).Among the following which is NOT the name of Banking Organization?
    a)   HDFC
    b)   IDBI
    c)   YES
    d)   SEBI
    e)   ICICI


    3).Money laundering means__________.
    a)   Money acquired from undisclosed sources and deposited in foreign banks
    b)   Money acquired from drug trafficking
    c)   Money acquired through criminal source
    d)   Process of conversion of money obtained illegally to appear to have originated from legitimate sources
    e)   Hiding of income source mainly to avoid Income Tax


    4).Monetary Policy as an arm of the economic policy is administered by________.
    a)   Government of India
    b)   Reserve Bank of India
    c)   State Bank of India
    d)   Governments of Respective States
    e)   None of these


    5).Which of the following is not a primary function of a Bank?
    a)   Granting Loans
    b)   Collecting Cheques/Drafts and customers
    c)   Facilitating import of goods
    d)   Selling Gold/Silver Coins
    e)   Issuing Bank Drafts


    6).Which of the following represents correct meaning of ‘REPO RATE’?
    a)   Rate applicable for grant of priority sector loans
    b)   Rate for borrowing rupees by banks from RBI
    c)   Rate offered by banks to their prime customers
    d)   Rate on which RBI sells Government Securities to Banks
    e)   None of these


    7).Reserves which can act as a liquidity buffer for commercial banks during crisis times are________.
    a)   CAR
    b)   CRR
    c)   CAR and CRR
    d)   CRR and SLR
    e)   SLR


    8).Savings Bank accounts are opened by___________.
    a)   Limited companies and partnerships for savings purposes
    b)   Traders and manufactures for business purposes
    c)   Individuals for savings purposes
    d)   Cooperative banks for savings
    e)   Trading entities, manufacturing entities and individuals for savings purposes


    9).A customer drawing a cheque on a bank has a right to ________.
    a)   Take bank the cheque from the bank after is is paid with the permission of RBI
    b)   Stop payment of the cheque after it is paid
    c)   Stop payment of the cheque before it is paid
    d)   Stop payment of the cheque before it is issued
    e)   Take bank the cheque from the bank after it is paid


    10).Banks are considered as ‘Financial Intermediaries’ which of the following activities correctly and comprehensively explains this role of banks?
    a)   Accepting deposits of money for the purpose of lending and investment
    b)   Granting loans to the weaker sections of the society
    c)   Accepting money for remittance and issuing bank drafts
    d)   Providing safe deposits services
    e)   Opening accounts and accepting deposits there in

    Answers:                                 
    1). e)   2). d)   3). d)   4). b)   5). c)   6). b)   7). d)   8). c)   9). c)   10). a)

    People Also Visited:
    Online Mock Tests 2019: