Important Banking Awareness Quiz for Upcoming Bank PO and Clerk Exams Set-34

    Important Banking Awareness Quiz for Upcoming Bank PO and Clerk Exams Set-34
    Important Banking Awareness Quiz for Upcoming Bank PO and Clerk Exams Set-34:
    The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming Bank PO and Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

    1). Bridge loans refer to ___________
    a)   Loans granted to construction companies for construction of bridges
    b)   Loan granted to PWD for construction of bridges over Rivers
    c)   Interim finance allowed by banks to their customers pending disbursement of term loans by financial institutions
    d)   Loan granted to Railway for construction of bridges
    e)   None of these


    2). The RBI has asked banks to spell out their policy, procedures and size of the business on which of the following aspects of banking?
    a)   On-shore banking
    b)   Off-shore banking
    c)   Investments in secondary market
    d)   Wealth management
    e)   None of these


    3). On which one of the following issues can SEBI penalize any company in India?
    1) Violation of Banking Regulation Act.
    2) Violation of foreign portfolio investment guidelines.
    3) For violation of Negotiable Instrument Act.
    a)   Only (1)
    b)   All (1), (2)& (3)
    c)   Only (1)& (2)
    d)   Only (2)& (3)
    e)   Only (2)


    4). In the opinion of the Governor of Reserve Bank of India which one of the following is the reason owing to India’s inflation is accelerating?
    a)   Excess liquidity in market
    b)   Speculation in essential goods
    c)   Higher food cost
    d)   Commodities futures
    e)   None of these


    5). In opinion of the RBI, which one of the following is/are a threat to the smooth functioning of Indian Companies?
    1) Rising input costs
    2) High Interest rates
    3) Inflation only
    a)   Only (1)
    b)   Only (2)
    c)   Only (1)& (2)
    d)   Only (3)
    e)   All (1), (2)& (3)


    6).Which of the following organization / agencies is specifically set up to boost overall rural development in India?
    a)   RBI
    b)   SIDBI
    c)   NABARD
    d)   SEBI
    e)   EXIM


    7).Banks in India are regulated under _____
    a)   Companies Act. 1956
    b)   Banking Regulation Act. 1949
    c)   Reserve Bank of India Act.1934
    d)   Special power conferred on the RBI
    e)   None of these


    8). A savings Bank Account opened with a commercial bank with zero balance or very minimum balance is known as,
    a)   Savings Bank-Ordinary Account
    b)   Student Savings Bank Account
    c)   No Frill Account
    d)   Current Account
    e)   Call Deposit


    9). What does the letter ‘R’ denote in the abbreviation ‘BR Act’ which controls banking activities in the country?
    a)   Reformation
    b)   Regulation
    c)   Reporting
    d)   Resolution
    e)   Ranking


    10).’Base Rate’ in banks is
    a)   Rate of interest payable on demand deposits
    b)   Rate of interest payable on fixed deposits
    c)   Rate of interest charged by RBI on long term borrowings of public Sector Banks
    d)   Minimum lending rate decided by RBI which shall be adopted by all public Sector Banks.
    e)   The minimum interest rate fixed by individual banks, below which they cannot lend funds, except cases like Government sponsored scheme.

    Answers:                                 
    1). c)   2). d)   3). e)   4). c)   5). c)   6). c)   7). b)   8). c)   9). b)   10). d)

    People Also Visited:
    Online Mock Tests 2019: