Important Banking Awareness Quiz for Upcoming Bank PO and Clerk Exams Set-35

    Important Banking Awareness Quiz for Upcoming Bank PO and Clerk Exams Set-35
    Important Banking Awareness Quiz for Upcoming Bank PO and Clerk Exams Set-35:
    The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming Bank PO and Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

    1).Banking sector will fall under which of the following?
    a)   Agriculture Sector
    b)   Service Sector
    c)   Manufacturing Sector
    d)   Industrial Sector
    e)   Small Scale Sector


    2).A Saving Bank Deposit Account is one where________.
    a)   The deposit are made only once in a year
    b)   Amounts are deposited and are withdrawn as per requirement of the customers
    c)   Periodical Fixed amount are deposited month wise and withdrawal are allowed after a fixed period
    d)   The deposits are made once in every month
    e)   None of these


    3).Mobile banking requires_________.
    a)   Account with a bank with mobile phone linked to interbank mobile payment service
    b)   Account with mobile post office
    c)   Account with bank along with mobile phone linked to international mobile payment service
    d)   Account with bank and mobile phone linked to interstate mobile payment service
    e)   Account with bank along with mobile phone linked a inter-district mobile payment service.


    4).In a bank which of the following are the usual types of deposit accounts______.
    a)   Savings accounts, electricity accounts and insurance premium accounts
    b)   Fixed deposits, post office savings bank accounts and current deposit accounts
    c)   Current accounts, savings bank accounts and term deposit accounts
    d)   Loan accounts, savings bank accounts and term deposit accounts.
    e)   Current bill accounts and term deposit accounts.


    5).When a bank dishonors a cheque________.
    a)   It is called settlement of the cheque
    b)   It is called withdrawing of the cheque
    c)   It is called nullifying of the cheque
    d)   It is called truncating of the cheque
    e)   It is called return of the cheque unpaid


    6).Which of the following bank has been recently merged with State Bank of India?
    a)   State Bank of Saurashtra
    b)   State Bank of Indore
    c)   State Bank of Travancore
    d)   State Bank of Hyderabad
    e)   None of these


    7).Which of the following service is provided only by the Reserve Bank of India?
    a)   Sale of Demand Draft
    b)   Issue of Currency Notes
    c)   Safe deposit lockers for keeping valuables
    d)   Compilation of economic data
    e)   Purchase and sale of gold/gold coins


    8).Which of the following is the most powerful tool used by the Reserve Bank of India to control inflation?
    a)   Raise of Interest Rates
    b)   Reduce Interest Rates
    c)   Reduce Currency Supply
    d)   Raise Currency Supply
    e)   None of these


    9).”Sub Prime Crisis” which was the root cause for global meltdown in banks during 2008 means__________.
    a)   Bank finance for non-productive activities
    b)   Bank finance not properly disclosed in its Balance Sheet
    c)   Bank finance in violation to the directives of the Central Bank
    d)   Bank finance to fictitious entities
    e)   Bank finance who do not qualify for the best market interest rates


    10).Crossing of cheques makes them________.
    a)   Invalid document
    b)   Ineligible to endorse to a person other than the payee
    c)   Remain the same in all respect, it is only a practice
    d)   Eligible for payment irrespective of sufficient balance in the account
    e)   Ineligible to get cash across the bank counter

    Answers:                                 
    1). b)   2). b)   3). a)   4). c)   5). e)   6). b)   7). b)   8). a)   9). a)   10). b)
    People Also Visited:
    Online Mock Tests 2019: