Important Banking Awareness Quiz for Upcoming Bank PO and Clerk Exams Set-36:

    Important Banking Awareness Quiz for Upcoming Bank PO and Clerk Exams
    Important Banking Awareness Quiz for Upcoming Bank PO and Clerk Exams Set-36:
    The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming Bank PO and Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.
     1).NEFT and RTGS in banking terminology speaks of
    a)   Various deposit products
    b)   Various loan products
    c)   Electronic Payment Products within a bank
    d)   Electronic Fund Transfer from bank to bank
    e)   Cheque Truncation Process

    2). The Head Quarters of the World Bank is located in ______.
    a)   London
    b)   Paris
    c)   New York
    d)   Tokyo
    e)   Washington D.C

    3). The ownership of Public sector banks rests.
    a)   Wholly with Government of India
    b)   Jointly with Government of India and State Bank of India
    c)   Wholly with share holder from the public
    d)   Jointly with Government of India and Reserve Bank of India.
    e)   Jointly with Government of India and Shareholders from the public.

    4). Nonperforming assets mean ________
    a)   The assets have stopped giving losses to a bank
    b)   The assets have stopped giving capital to a bank
    c)   The assets have stopped giving income to a bank
    d)   The assets have stopped giving income and expenses to a bank
    e)   The assets have stopped giving expenses to a bank

    5). Which of the following banks in India has maximum number of branches and ATMs in India?
    a)   IDBI Bank
    b)   Bank of India
    c)   Punjab National Bank
    d)   ICICI Bank
    e)   State Bank of India

    6). EFT Means
    a)   Effective funds Transfer
    b)   Efficient Funds Transfer
    c)   Easy Funds Transfer
    d)   Electronic Funds Transfer
    e)   Electronic Fluid Transfer

    7). If a cheque is post dated
    a)   Bank on whom it is drawn will not honour the cheque before the date of the cheque
    b)   Bank on whom it is drawn has to honour the cheque before the date of the cheque
    c)   Bank on whom it is drawn has the option to honur the cheque before the date of the cheque or not
    d)   Bank on whom it is drawn has to refer to RBI to honour the cheque before the date of the cheque
    e)   Bank on whom it is drawn has to refer to the court to honour the cheque before the date of the cheque

    8). Which of the following isnot a Negotiable instrument?
    a)   cheque
    b)   Fixed Deposit Receipt
    c)   Promissory note
    d)   Bill of Exchange
    e)   All (a) to (d) above are negotiable instruments

    9). Which of the following Stock Exchanges in India has decided to launch “ Carbon Index” so that investors can assess risk and opportunities associated with climate change?
    a)   Delhi Stock Exchange
    b)   National Stock Exchange
    c)   Bombay Stock Exchange
    d)   Kolkata stock Exchange
    e)   Ahmedabad Stock Exchange

    10). What is a maximum balance amount that is eligible for earning interest in anormal savings bank account?
    a)   Rs. 1 lac
    b)   Rs. 2 lac
    c)   Rs. 3 lac
    d)   Rs. 5 lac
    e)   No  limit

    Answers:                         
    1). d) 2). e) 3). e) 4). c) 5). e) 6). d) 7). a) 8). e) 9). c) 10). e)

    People Also Visited:
    Online Mock Tests 2019: