English Questions (Cloze Test) – New Pattern Day-2

English Questions (Cloze Test) – New Pattern Day-2

Dear Readers, Here we have given the Important Practice English Questions on Error Spot with Explanation for Upcoming IBPS PO/Clerk and All other Upcoming Competitive Exams 2017. Candidates those who are preparing for the examination can make use of it.

“We Hope that these Questions will Really Help You in Your Preparation, Follow us daily to get regular updates and Kindly Recommend Our Site To All Your Friends those Who Are Preparing For Competitive Exams”

Directions (1-10): In the passage given below there are 5 blanks, each followed by a word given in bold. Even blank has four alternative words given in options (A),(B),(C) and (D). You have to tell which word will best suit the respective blank. Mark (E) as your answer if the work given in bold after the blank is your answer i.e “No change required”.

Is it at all possible to end conflict by increasing, or by (1) [claim] upon, a factor that is called the will? What is conflict, (2) [among] outwardly and inwardly? We can see outwardly the wars, which (3) [is] the result of nationalities, economic pressures and religious and personal prejudices. There have been religious wars right through the world. Then there is the inward conflict, which is (4) [few] more complex. Why is there conflict in us? We are not saying that we should or should not be without conflict. We are examining it, and to examine, we must be very (5)[fine] in our thinking, very acute in our observation; we must be intensely aware in observing the whole nature and the significance of conflict. Why is there conflict? Only when there is pain when there is a contradiction, when pursuit of pleasure is (6) [accept]. When pleasure of ambition is frustrated, then I am conscious of conflict, but (7) [for the sake of] the pleasure of ambition continues without any blockage, I have no sense of conflict at all. There is pleasure in conformity. I want to conform to society because it pays me; it gives me profit. For security, (8) [of] a means of livelihood, to become famous, to be recognized, to be somebody in society, I must conform to the norm, to the pattern (9) [has been set] by society. As long as I am conforming to it completely, which is a great pleasure, there is no conflict; but there is conflict the moment there is a distraction from that (10) [discord].

1). ??

  1. request
  2. demand
  3. require
  4. insisting
  5. No change required

2). ??

  1. Either
  2. Or
  3. Both
  4. Along
  5. No change required

3). ??

  1. Are
  2. Have
  3. Has
  4. Was
  5. No change required

4). ??

  1. little
  2. very
  3. much
  4. a little
  5. No change required

5). ??

  1. Clear
  2. Fair
  3. Luminous
  4. BVague
  5. No change required

6). ??

  1. sanction
  2. disown
  3. oppose
  4. denied
  5. No change required

7). ??

  1. as long as
  2. as well as
  3. since
  4. cause
  5. No change required

8). ??

  1. on
  2. at
  3. in
  4. for
  5. No change required

9). ??

  1. have set
  2. set
  3. setting
  4. will be set
  5. No change required

10). ??

  1. Conformity
  2. Refusal
  3. Resistance
  4. Observance
  5. No change required

Answers with Explanations

1). Explanation:- ‘Insisting’ will be the correct option as it will merge with the following preposition ‘upon’ to make a phrase ‘insisting upon’ which means to give attention.

Answer: D

2). Explanation:- According to the meaning of the sentence, ‘both’ will be used.

Answer: C

3). Explanation:-‘are’ will be used as per the plural form and tense to be used with the noun.

Answer: A

4). Explanation:- ‘much’ will be used as correct adjective.

Answer: C

5). Explanation:- ‘clear’ here, refers to properly defined, which is correct in the sentence.

Answer: A

6). Explanation:- ‘denied’ here refers to not following or obeying, which is appropriate in the context.

Answer: D

7). Explanation:- ‘as long as’ is the correct phrase which will be used in the sentence.

Answer: A

8). Explanation:- The correct preposition will be ‘for’.

Answer: D

9). Explanation:- It is a general sentence, in simple form so, ‘set’ will be used.

Answer: B

10).Explanation:- ‘Conformity’ will be the correct option to be used.

Answer: A