Important General Awareness Questions for Upcoming Bank PO and Clerk Exams 2015 Set-49

    Important General Awareness Questions for Upcoming Bank PO and Clerk Exams
    Important General Awareness Questions for Upcoming Bank PO and Clerk Exams 2015 Set-49:
    The List of Important Expected GK Questions for Upcoming Bank PO and Clerk Exams was given below. Candidates those who are preparing for the examinations can use these questions.

    Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
    1).What is the upper limit on withdrawals at micro automatic teller machines (ATMs) capped by the banks?
    a)   Rs. 15,000
    b)   Rs. 5,000
    c)   Rs. 2,000
    d)   Rs. 10,000
    e)   Rs. 1,000


    2).The Central Government on 27 April raised the limit of foreign direct investment (FDI) in the pension sector to________.
    a)   49 per cent
    b)   74 per cent
    c)   51 per cent
    d)   100 per cent
    e)   None of these


    3).Sabeen Mahmud, a prominent social and human rights activist, was shot dead at________.
    a)   Afghanistan
    b)   Pakistan
    c)   Iran
    d)   Malaysia
    e)   Bangladesh


    4).What is the term used for the instruments used by foreign funds and investors who are not registered with the Sebi but are interested in taking exposure in Indian securities?
    a)   Participatory Note
    b)   Commercial Paper
    c)   Treasury Bill
    d)   All the above
    e)   only 2) and 3)


    5).The Indian-origin physician Vivek Murthy was sworn in as the Surgeon-General in _________ on 22 April and he is the youngest (37) ever in-charge of the public health in that country.
    a)   Canada
    b)   South Korea
    c)   Spain
    d)   UK
    e)   US


    6).In April 2015, the Chinese government has quashed which country’s bid to become a founding member of the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)?
    a)   Vietnam
    b)   Tokyo
    c)   Taiwan
    d)   Thailand
    e)   Singapore


    7).Who was awarded the “Oscar in Tourism Communication 2015”?
    a)   Snow Capped (Sweden)
    b)   Canadian Tourism
    c)   Department of Tourism (Kerala)
    d)   Spring Culture of China
    e)   None of these


    8).Kailash Bajpai, was passed away on April 1, 2015, was awarded with Sahitya Akademi Award in 2009 for ____________.
    a)   Anthropology of Modern Hindi
    b)   Sufinama
    c)   Sankrant
    d)   Hawa Mein Hastakshar
    e)   None of these


    9).A Memorandum of Understanding was signed between India and Kyrgyzstan in March, 2015 which seeks to strengthen bilateral cooperation in which area(s)?
    a)   Canada
    b)   Australia
    c)   USA
    d)   All of these
    e)   None of these


    10).Which city in the world was awarded as “Global Earth Hour Capital 2015”?
    a)   Hong Kong
    b)   Singapore
    c)   Seoul
    d)   Colombia
    e)   None of these


    Answers:                                 
    1). d)   2). a)   3). b)   4). a)   5). e)   6). c)   7). c)   8). d)   9). d)   10). c)

    People Also Visited:

    / 5. Reviews