Important General Awareness Questions for Upcoming Exams 2015 Set-51

    Important General Awareness Questions
    Important General Awareness Questions for Upcoming Exams 2015 Set-51:
    The List of Important Expected GK Questions for Upcoming Bank PO and Clerk Exams was given below. Candidates those who are preparing for the examinations can use these questions.

    Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
    1).Which of the following has been selected for the Gandhi Peace for the year 2014?
    a)   SEBI
    b)   ISRO
    c)   RBI
    d)   TRAI
    e)   PFRDA


    2).Among the following, who has been honored with Major Dhyan Chandi Lifetime Achievement Award by Hockey India?
    a)   Dhanraj Pillay
    b)   Dilip Tirkey
    c)   Arjun Halappa
    d)   Balbir Singh Senior
    e)   Dhanraj Pillay


    3).Who among the following is NOT an awardee of India’s second highest civilian honor Padma Vibhushan this year?
    a)   D Veerendra Heggade
    b)   Jahnu Barua
    c)   Amitabh Bachchan
    d)   Prince Karim Aga Khan
    e)   Kottayan K Venugopal


    4).___________ is NOT directly related to the functioning of the RBI.
    a)   Foreign Exchange Reserves
    b)   MSF
    c)   SENSEX
    d)   Ombudsman
    e)   None of these


    5).Which of the following works for promoting foreign investment in India?
    a)   IFCI
    b)   FIPB
    c)   FCCB
    d)   IRDA
    e)   IFSC


    6).The 5th meeting of the Health Minister of SAARC countries was held on 8 April at ________.
    a)   New Delhi
    b)   Male
    c)   Colombo
    d)   Dhaka
    e)   Kathmandu


    7).Who is the author of the book, “Indian Parliament Diplomacy: Speaker’s Perspective”?
    a)   PA Sangma
    b)   Meira Kumar
    c)   Somnath Chatterjee
    d)   Sumitra Mahajan
    e)   Manohar Joshi


    8).The 54-nation Africa Union has its headquarters at ________.
    a)   Yaounde, Cammeroon
    b)   Bangui, Central African Republic
    c)   Addish, Ababa, Ethiopia
    d)   Cairo, Egypt
    e)   Yaounde, Cameroon


    9).Which among the following term is related to Economics?
    a)   Prorogation
    b)   Balance of payment
    c)   Viscosity
    d)   Absolute zero
    e)   None of these


    10).Which among the following organizations formulate rules of international trade between nations?
    a)   IMF
    b)   World Bank
    c)   WTO
    d)   ADB
    e)   None of these


    Answers:                                 
    1). b)   2). d)   3). b)   4). c)   5). b)   6). a)   7). b)   8). c)   9). b)   10). c)


     People Also Visited:

    / 5. Reviews