Important Marketing Questions for SBI PO Exam Preparation- Set 6

    Important Marketing Questions Set-6
    Important Marketing Questions for SBI PO Exam Preparation- Set 6:             
    List of Important Marketing Questions for the SBI PO Exam were given below. Candidates those who are preparing for those exams can use these questions to score more marks. 


    1).Which among the following represents an output from the marketing environment?
    a)   Information on shoppers’ attitudes purchased by Debenhams Department Stores
    b)   Nike’s television advertising campaign featuring a leading sports personality
    c)   Money borrowed by Liverpool F.C. to help finance its operations.
    d)   Steel purchased by Volvo to be used in producing cars
    e)   Mittal takeover Arcenal to become largest steel maker company


    2).Compaq Computers which collects information about political, legal, regulatory, societal, economic, competitive and technological forces that may affect is marketing activities. This process is called as______
    a)   Environmental scanning
    b)   Environmental analysis
    c)   Marketing information analysis
    d)   Survey of environment
    e)   None of these


    3).When Pepsi Co takes the information collected through research and attempts to assess and interpret what it means for its soft drink marketing efforts, Pepsi Co is involved in environmental_______.
    a)   planning
    b)   forces
    c)   management
    d)   scanning
    e)   analysis


    4).After Compaq Computers gathers information related to its marketing environmental, it attempts to define current environmental changes and predicts future changes, allowing it to determine possible opportunities and threats facing the company, this process are called______.
    a)   Marketing information processing
    b)   Marketing planning
    c)   Survey of environment
    d)   Environmental analysis
    e)   Environmental scanning


    5).If cigarette manufacturers were to lobby Parliament to get restrictions on cigarette advertising eased; their environmental response would best be described as______
    a)   dominant
    b)   conservative
    c)   proactive
    d)   reactive
    e)   passive


    6).Procompetitive legislation and _______________ are the two major categories of laws that directly affect marketing practices.
    a)   Consumer protection legislation
    b)   Consumer price discrimination legislation
    c)   Trading standards legislation
    d)   Unfair trade practices laws
    e)   None of these


    7).If the National Association of Hoisery Manufacturers sets guidelines for its member firms to follow regarding the use of unethical practices, it engaging in ________.
    a)   Trade restraint
    b)   Environmental scanning
    c)   Self-regulation
    d)   Lobbying
    e)   legislation


    8).The consumer movement is________.
    a)   A social movement that is able to challenge big business practices
    b)   A movement that is trying to improve consumer satisfaction
    c)   Against foreign imports that are much cheaper than a products produced in the home market
    d)   A diverse group of individuals, groups and organisations attempting to protect the rights of consumers
    e)   None of these


    9).Lynx has demonstrated against the sale of coats made of animal furs. This group’s efforts to change shoppers’ attitudes represent ___________ for fur retailers.
    a)   Self-regulation
    b)   An opportunity
    c)   A societal force
    d)   An economic force
    e)   A technological force


    10).The period in the business cycle in which there is extremely high unemployment, low wages, minimum total disposable income, and a lack of confidence in the economy by consumers is __________.
    a)   growth
    b)   recession
    c)   depression
    d)   recovery
    e)   prosperity


    Answers:                                 
    1). b)   2). a)   3). e)   4). d)   5). c)   6). a)   7). c)   8). d)   9). c)   10). c)

    Click Here to know the New Syllabus and Detailed Syllabus of SBI PO Exam 2015
    Click Here to Follow Us on Facebook

    Online Mock Tests 2019: