Important Marketing Questions for SBI PO Exam Preparation- Set 7

    Important Marketing Questions
    Important Marketing Questions for SBI PO Exam Preparation- Set 7:             
    List of Important Marketing Questions for the SBI PO Exam were given below. Candidates those who are preparing for those exams can use these questions to score more marks. 

    1).Which products would probably see the smallest negative impact on sales in a period of recession?
    a)   Sony television
    b)   Sunmed holidays
    c)   Kraft General Foods microwave popcorn
    d)   HP baked beans
    e)   Nike sportswear


    2).In terms of consumer demand and spending behavior, marketers are most interested in ___________.
    a)   High incomes
    b)   Pretax income
    c)   Disposable income
    d)   Wealth
    e)   Consumer credit


    3).Income left over after an individual pays taxes and purchases the basic necessities of food, clothing and shelter is called________.
    a)   credit
    b)   taxable income
    c)   accounting income
    d)   discretionary income
    e)   disposable income


    4).By offering credit through its shops, allied, the furniture and carpet retailer, is trying to get consumers to____
    a)   expand disposable income at the expense of discretionary income
    b)   decrease both disposable and discretionary income
    c)   expand current buying power at the expense of future buying power
    d)   expand discretionary income at the expense of disposable income
    e)   expand both disposable income and wealth


    5).Mixed concrete cannot be shipped further than 25 miles because the concrete might harden in the truck. Antrim Country Company is the only supplier of mixed concrete within a 30 mile radius. Antrim Country Concrete Company is an example of ____________ competitive structures.
    a)   Monopoly
    b)   Monopsony
    c)   Monopolistic Competition
    d)   Perfect Competition
    e)   Oligopoly


    6).A comprehensive spending pattern is ___________
    a)   Shows the percentages of annual family expenditures allotted to general classes of goods and services
    b)   Is used to determine the precise buying power of individuals
    c)   Shows annual discretionary income of consumers
    d)   Indicates the annual amounts spend by families for specific products within a general product class
    e)   None of these


    7).A spending pattern that indicates the annual amounts households spend for particular products within a general product class is called_______.
    a)   A behavioral spending pattern
    b)   A product specific spending pattern
    c)   A consumer spending pattern
    d)   A comprehensive spending pattern
    e)   An average spending pattern


    8).What type of competitive structure exists when a few sellers control a large portion of the supply of a product?
    a)   Monopolistic Competition
    b)   Oligopoly
    c)   Monopoly
    d)   Perfect Competition
    e)   Mixed Competition


    9).The type of competitive structure that exists when a firm with many potential competitors attempts to develop a differential marketing strategy to establish its own market share is:
    a)   Perfect Competition
    b)   Oligopoly
    c)   Monopolistic Competition
    d)   Monopoly
    e)   None of these


    10).What is the name of the procedure used to predict the effects of new products and processes on a firm or on society in general?
    a)   Technology Assessment
    b)   Social Audit
    c)   Environmental Assessment
    d)   Social Estimation
    e)   Environmental Scanning

    Answers:                                 
    1). d)   2). c)   3). d)   4). c)   5). a)   6). a)   7). b)   8). b)   9). c)   10). a)

    Click Here to know the New Syllabus and Detailed Syllabus of SBI PO Exam 2015
    Click Here to Follow Us on Facebook

    Online Mock Tests 2019: