Important Marketing Questions for SBI PO Exam Preparation- Set 8

Important Marketing Questions
Important Marketing Questions for SBI PO Exam Preparation- Set 8:             
List of Important Marketing Questions for the SBI PO Exam were given below. Candidates those who are preparing for those exams can use these questions to score more marks.

1).Which product is MOST likely being purchased through routine decision marketing?
a)   Television set
b)   Shirt
c)   Desk
d)   Soft drink
e)   Car


2).Alice plans to buy a new swimsuit for her spring break cruise. She has not seen this year’s styles and will do some shopping around before making a purchase decision. Alice is engaging in ___________.
a)   Extensive decision making
b)   Extensive response behavior
c)   Limited decision making
d)   Routine response behavior
e)   None of these


3).Susan has left her parents home and moved into a new flat. She is spending considerable time and effort comparing the ranges of furniture in different retail stores. Which type of decision-making process is she using?
a)   Routine
b)   Shopping
c)   Extensive
d)   Intensive
e)   Selective


4).If Kwik-Fit runs an ad asking customers to check windscreen wiper blades for wear, the firm is attempting to stimulate which of the following?
a)   Evaluation of alternatives
b)   Evoked set formation
c)   Information Search
d)   Problem recognition
e)   None of these


5).As Bob runs out of shaving cream, he tries to remember what he did the last time this happened. He is engaging in_________.
a)   External search
b)   Alternative evaluation
c)   Internal search
d)   Evoked set development
e)   Cognitive dissonance


6).Which is the major factors that used to divide markets into consumer markets or organizational markets?
a)   Buyer’s characteristics and the frequency of purchases.
b)   Buyer characteristics and product characteristics.
c)   Buyer characteristics and the purposes for which they buy products.
d)   Product prices and buyer characteristics.
e)   Buyer characteristics and size of purchases.


7).Linda and George are caught up in the fitness craze and are looking for a health club to join. This purchase is likely to be affected by ________ involvement.
a)   perceived
b)   evoked
c)   enduring
d)   internal
e)   low


8).The three major categories of influences that are believed to influence the consumer buying decision process are personal, psychological and_________.
a)   situational
b)   social
c)   person-specific
d)   demographic
e)   cultural


9).Which among the following is considered a situational factor influencing the consumer buying decision process?
a)   Social class
b)   Personality
c)   A raise in pay
d)   Culture
e)   Family


10).Shopping in her local Spar, Jim sees a new diet cola. He picks up a six-pack to take home and try. This purchase is indicative of __________ decision making.
a)   Low-involvement
b)   situational
c)   internal set
d)   extensive
e)   None of these


Answers:                                 
1). d)   2). c)   3). c)   4). d)   5). c)   6). c)   7). c)   8). b)   9). c)   10). a)

Click Here to know the New Syllabus and Detailed Syllabus of SBI PO Exam 2015
Click Here to Follow Us on Facebook

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests