Important Marketing Questions for SBI PO Exam Preparation- Set 9

    Important Marketing Questions
    Important Marketing Questions for SBI PO Exam Preparation- Set 9:             
    List of Important Marketing Questions for the SBI PO Exam were given below. Candidates those who are preparing for those exams can use these questions to score more marks.

    1).Personality characteristics, perception, motives, ability, knowledge and attitudes
    a)   are extend force that affect the market
    b)   are external forces that affect consumers’ behavior
    c)   are psychological forces that may influence consumers’ behavior
    d)   can be measured accurately by marketers
    e)   operate independently of environmental influences


    2).Perception is a three-step process that involves _______.
    a)   Anticipating, classifying, and discarding information inputs.
    b)   Collecting, eliminating, and organizing information inputs.
    c)   Selecting, organizing, and interpreting information inputs.
    d)   Motivation, personality, and attitudes.
    e)   None of these


    3).Reading through a copy of loaded containing advertisements for sweaters form Ralph Lauren, Levi Strauss jeans and tennis shoes from Adidas, Martin remembers only the shoe ad, thanks to the recent tear in his Reebooks. Martin has engaged in selective:
    a)   reading
    b)   analysis
    c)   decision making
    d)   retention
    e)   distortion


    4).A change in an individual’s behavior prompted by information and experience is called_________.
    a)   learning
    b)   motivation
    c)   inculturation
    d)   role selection
    e)   perception


    5).If a market researcher for Pot Noodles studies consumer motives by having subjects complete bubble cartoons, the researcher is probably employing which motivation research method?
    a)   Attitude scale
    b)   Patronage motivation technique
    c)   Projective technique
    d)   Group interview
    e)   Depth interview


    6).Attitude refers to ____________
    a)   competence and efficiency in performing activities
    b)   a set of actions that a person in a particular position is supposed to perform
    c)   the internal traits and behavior that makes a person unique
    d)   a person’s behavior caused by information and experience
    e)   one’s evaluation, feelings, and behavior tendencies towards an object or idea


    7).An attitude scale measures the______.
    a)   Intensity of a buyer’s desire for the product.
    b)   Amount of experience the buyer has had with the product.
    c)   Buyer’s level of information about a product.
    d)   Intensity of buyer’s feelings toward a certain object.
    e)   Strength of buyer’s need for a product.


    8).The set of actions and activities associated with each position one holds within a group, organisation, institution constitutes _______.
    a)   perception
    b)   a role
    c)   a motive.
    d)   An attitude
    e)   Personality.


    9).A culture can be divided into subcultures according to which of the following?
    a)   the information to which consumers allow themselves to be exposed.
    b)   Geographic regions and income levels.
    c)   Geographic regions or human characteristics, such as age or ethnic background
    d)   The motive that people have for their behavior
    e)   Personality characteristics.


    10).Shortly after purchasing a product, the post purchase evaluation may result in cognitive dissonance. Cognitive dissonance is best defined as _________.
    a)   The establishment of criteria for comparing products.
    b)   Satisfaction with the purchase.
    c)   The congruence between external and internal searches for product information.
    d)   Doubts that occur because the buyer questions whether the decision to purchase the product was right.
    e)   None of these


    Answers:                                 
    1). c)   2). c)   3). d)   4). a)   5). c)   6).e)    7). d)   8). b)   9). c)   10). d)

    Click Here to know the New Syllabus and Detailed Syllabus of SBI PO Exam 2015
    Click Here to Follow Us on Facebook

    Online Mock Tests 2019: