IPPB& IBPS SO 2017- Practice Reasoning Questions (Seating Arrangement)

IPPB & IBPS SO 2017- Practice Reasoning Questions (Seating Arrangement) Set- 85:

Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IPPB& IBPS SO Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


Directions (Q. 1-6): Study the given information carefully and answer the given questions.
Eight people P, Q, R, S, T, U, V and W — are sitting around a circular table facing the centre but not necessarily in the same order. Each of them speaks a different language, namely Marathi, English, Hindi, Bengali, Malyalam, Tamil, Gujarati and Urdu, but not necessarily in the same order.
            The one who speaks Malayalam sits second to the right of W. Only two people sit between the one who speaks Malayalam and the one who speaks Gujarati. V sits on the immediate left of the one who speaks Gujarati. Only two people sit between V and U. U is an immediate neighbour of W. The one who speaks Hindi sits second to the right of U. T sits on the immediate right of the one who speaks Hindi. Only three people sit between T and the one who speaks Marathi. The one who speaks Tamil sits second to the left of the one who speaks Marathi. S sits on the immediate left of P. The one who speaks Urdu sits second to the right of P. Only three people sit between the one who speaks Bengali and the one who speaks English. The one who speaks Bengali is not an immediate neighbour of T. R sits second to the left of the one who speaks English.

1). Which of the following will come in place of question mark (?) in the following series based on the given arrangement?
Bengal: V, Hindi: P, English : (?)
a)   S
b)   W
c)   T
d)   Q
e)   Other than those given as options

2). What is the position of U with respect to the one who speaks Malayalam?
a)   Immediate right
b)   Second to the left
c)   Third to the right
d)   Third to the left
e)   Second to the right

3). Who sits second to the left of the one who speaks Gujarati?
a)   V
b)   W
c)   T
d)   Q
e)   U

4). Four of the following five are alike in a certain way, based on their seating arrangement and so form a group. Which one does not belong to the group
a)   Q-Hindi
b)   V-English
c)   R-Bengali
d)   U-Gujarati
e)   P-Tamil

5). Which of the following is true regarding Q?
a)   Q sits third to the right of U
b)   Only three people sit between Q and P.
c)   Q is an immediate neighbour of the one who speaks Tamil.
d)   Q sits second to the left of P.
e)   Q speaks Malayalam.

6). How many people are sitting between the one who speaks Marathi and R when counted from the left of R?
a)   None
b)   Two
c)   More than three
d)   Three
e)   One

Directions (Q. 7-11): Study the given information carefully to answer the given questions.
Seven people – S. T, U. V, W, X and Y are seated in a straight line with equal distances between each other, but not necessarily in the same order. Some of them are facing north and some are facing south.
Only four people sit between U and V. Neither V nor S sits at either of the extreme ends of the line.
X sits second to the right of V. Y sits on the immediate right of W. X is not an immediate neighbour of W.
The immediate neighbours of Y face opposite directions (ie if one neighbour faces north then the other neighbour faces south and viceversa.). T sits second to the right of S.
Both U and T face the same direction as V (ie if V faces north then U and T also face north and if V faces south then U and T also face south.).
Y faces north. The immediate neighbours of X face the same direction (ie if one neighbour faces north then the other neighbour also faces north and if one neighbour faces south then the other neighbour also faces south.).

7). Which of the following is true with respect to the given arrangement?
a)   T is an immediate neighbour of U.
b)   V sits third to the right of X.
c)   None of the given statements is true
d)   S sits on the immediate right of V.
e)   W faces south.

8). Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and so form a group. Which of the following does not belong to the group?
a)   XY
b)   SX
c)   WT
d)   VW
e)   XV

9). What is the position of X with respect to T?
a)   Immediate left
b)   Third to the right
c)   Immediate right
d)   Third to the left
e)   Second to the left

10). Who sits second to the left of S?
a)   V
b)   U
c)   T
d)   X
e)   Y

11). How many people sit between T and the one who sits on the immediate left of X?
a)   More than three
b)   None
c)   Three
d)   One
e)   Two

Answers:
1)b    2)d   3)d  4)b   5)c    6)b    7)d    8)e    9)b     10)e   11)d

Explanation:
Directions (Q. 1-6):


Directions (Q. 7-11):




More Practice Reasoning Questions for IBPS SO/IPPB – Click Here


/ 5. Reviews

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests