IPPB Scale I& IBPS SO 2017 – Practice Quantitative Aptitude Questions (Data Interpretation)

IPPB Prelims& IBPS SO 2017 - Practice Quantitative Aptitude Questions (Quadratic Equation& Data Interpretation)  Set-75

IPPB Scale I& IBPS SO 2017 – Practice Quantitative Aptitude Questions (Data Interpretation) Set-77:

Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS Clerk Mains and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


Directions (1-5): Study the given table carefully to answer the following questions.
Percentage profit or loss is based on the sum of cost price and transportation cost.

1). The percentage profit on V is 4%. Then what is its selling price?
a) Rs. 91.2
b) Rs. 89.5
c) Rs. 87.5
d) Rs. 85
e) Rs. 83.2
2). The selling price of X is what per cent of the cost price of W?
a) 150%
b) 250%
c) 125%
d) 200%
e) 100%
3). What is the ratio of the loss on Y to that on W?
a) 133 : 255
b) 65 : 55
c) 75 : 43
d) 833 : 500
e) 233 : 155
4). What is the difference between the selling price of Z and that of X?
a) Rs. 189.8
b) Rs. 294.5
c) Rs. 191.4
d) Rs. 195.9
e) Rs. 201
5). If the loss on V is 5%, then its selling price is what percentage less than the selling price of Z?
a) 85.7%
b) 88.7%
c) 83.7%
d) 81.7%
e) 79.7

Directions (6 – 10): Study the following table carefully and answer the given questions

6).What is the selling price and % of Profit of Sony Mobile ?
a) 36,000 and 12.5%
b) 36,00 and 15%
c) 36,000 and 18%
d) 36,000 and 20%
e) 36,000 and 23%
7).What is the % of Profit Micromax, If Cost Price of Micromax is 3/5 of Cost Price of HTC mobile ?
a) 33 1/3%
b) 26 4/9%
c) 22 2/9%
d) 24 5/9%
e) 25 7/9%
8).What is the selling price and % of profit of LG mobile?. If profit is 500 more than the profit of Samsung mobile.
a) 32,000 and 14 1/7%
b) 34,000 and 14 4/7%
c) 32,000 and 15 2/7%
d) 34,000 and 17 5/7%
e) 32,000 and 14 2/7%
9).What is the profit earned on Apple mobile ?
a) 7360
b) 7450
c) 7420
d) 7560
e) 7620
10).What is the ratio between Cost Price and Selling price of Samsung ?
a) 14:15
b) 10:13
c) 10:14
d) 14:15
e) 10:11

Answers:
1)e   2)b   3)d   4)c  5)c   6)a   7)c   8)e   9)c   10)e  

Solutions:
1). E) cost price of V = rs.50
Transportation cost = Rs.30
Therefore, cost price = 50 + 30 = Rs.80
Profit % = 4%
Therefore SP = 80 * 104/100 = 83.2

2). B) Selling price of X = (CP + transportation + profit) = 250 + 20 + 5 = 275
Cost price of W = SP + Loss = 100 + 10 = 110
Required % = 275*100/110 = 250% of the CP of W

3). D) Loss on Y = CP on Y – SP on Y = 400 * 100/96 – 400 = 416.66 – 400 = 16.66
Loss on W = Rs.10
Therefore, req ratio = 16.66 : 10 = 833 : 500

4). C) SP of Z = CP of Z + transportation + profit = 400 + 40 + 440 * 6/100 = Rs.466.4
Therefore, SP of X = Rs.275
Therefore, difference = 466.4 – 275 = Rs.191.4

5). C) SP of V = (CP + CP on transportation) * 95/100 = Rs.76
Therefore, SP of Z = Rs.466.4
Therefore, required % = 466.4 – 76/466.4 * 100 = 83.7% less than SP on Z

6). A)
Selling price = 32,000+4000=36,000
% of Profit = 4000/36000 = 12.5%

7). C)
HTC mobile Selling Price = 33,000
HTC Mobile % Of Profit  = 10%
means        33,000 ——-  110%
                     ?     ——-   100% (CP)
Cost Price of HTC = 30,000
Micromax cost price = 3/5 *30,000 = 18,000
 Selling price = 22,000
profit = 4,000
% of profit = (4000/18,000 )*100 = 22 2/9%

8). E)
Profit on Samsung mobile =3,500
from that profit on LG mobile = 3500+500=4000
Selling Price of LG mobile = 32,000
% of profit on LG = (4000/28,000)*100 = 14 2/7%

9). C)
Cost Price = 53,000
% of profit = 14%
53,000 ———— 100%
 ?        ———–   114%
Selling price = 60,420
profit = 60,420-53,000=7420

10). E)
Cost Price = 35,000
Selling Price = 35,000+3500=38500
Ratio = 35000 : 38500 = 10:11



  


More Practice Aptitude Questions for IBPS SO/IPPB 2016 –Click Here

/ 5. Reviews

Online Mock Tests 2019: