List of Expected General Awareness Questions for Upcoming IBPS RRB/PO and Insurance Exams 2015 Set-13

    List of Expected General Awareness Questions for Upcoming IBPS RRB/PO and Insurance Exams 2015 Set-13
    List of Expected General Awareness Questions for Upcoming IBPS RRB/PO and Insurance Exams 2015 Set-13:
    The List of Important Expected GK Questions for Upcoming IBPS PO/RRB and Insurance Exams was given below. Candidates those who are preparing for the examinations can use these questions.

    1). Who is the author of the book Farthest Field: An Indian Story of the Second World War?
    a)   Swapan Dasgupta
    b)   Tavleen Singh
    c)   MJ Akbar
    d)   Raghu Karnad
    e)   Raja Mohan


    2). The World Population Day is observed globally every year on
    a)   Jul 1
    b)   Jul 5
    c)   Jul 10
    d)   Jul 11
    e)   Jul 13


    3). The foreign EFTs have invested $ 3.7 bn into equity markets in India till Jun 2015. Here the term EFT stands for
    a)   Extra Traded Fund
    b)   Externally Traded Fund
    c)   Exchange Traded Fund
    d)   Exchange Trashed fund
    e)   Eligible Traded Fund


    4). The pair of Sania Mirza and Martina Hings won the women’s doubles title of Wimbledon 2015, defeating
    a)   Pranjala yadlapalli and Chihiro Muramatsu
    b)   Raquel Kops-Jones and Abigali Spear
    c)   Casey Dellacqua and Yaroslava Shvedova
    d)   Ekaterina Makarova and Elena Vesnina
    e)   None of these


    5). The imitation currency produced without the legal sanction of the state or govt is called
    a)   Mutilated banknote
    b)   Soiled banknote
    c)   Star series banknote
    d)   Counterfeit banknote
    e)   Defective banknote


    6). The Shanghai-headquartered New Development Bank or BRICS bank has been set up with an initial authorized capital of USD 100 bn, while its initial subscribed capital of USD 50 bn has been shared among the founding members
    a)   equally
    b)   as per their GDP size
    c)   as per their foreign exchange reserves
    d)   as per their population
    e)   None of these


    7).One of India’s largest power project’s the 2000-Megawatt Lower Subansiri Hydroelectric Power Project (LSHEP), is located in the state of
    a)   Assam
    b)   Arunachal Pradesh
    c)   Uttarakhand
    d)   Himachal Pradesh
    e)   Both 1) and 2)


    8). The NITI Aayog’s sub-committee of chief ministers on Swachh Bharat Abhiyaan will submit its report to the Centre by Aug 2015. This sub-committee is headed by
    a)   Lal Thanhawla
    b)   Harish Rawat
    c)   Siddaramaiah
    d)   N Chandrababu Naidu
    e)   Nitish Kumar


    9). Harsh Kumar Bhanwala is the present Chairman of which of the following regulators?
    a)   SEBI
    b)   FMC
    c)   NHB
    d)   TRAI
    e)   NABARD


    10). Which of the following services is exclusively provided by the Reserve Bank of India (RBI)?
    a)   Compiling economic data
    b)   Issuing currency notes
    c)   Selling gold coins
    d)   Issuing demand draft
    e)   Providing safe deposit lockers

    Answers:                                 
    1). d)   2). d)   3). c)   4). d)   5). d)   6). a)   7). e)   8). d)   9). e)   10). b)

      People Also Visited:

    Online Mock Tests 2019: