List of Expected General Awareness Questions for Upcoming RBI/SBI Exams 2015 Set-4

    List of Expected General Awareness Questions for Upcoming RBI/SBI Exams 2015 Set-4
    List of Expected General Awareness Questions for Upcoming RBI/SBI Exams 2015 Set-4:
    The List of Important Expected GK Questions for Upcoming RBI/Bank PO and Clerk Exams was given below. Candidates those who are preparing for the examinations can use these questions.

    1).Among the following firms, which has emerged as the top Indian Corporate to earn the highest net profit for 2014-15?
    a)   TCS
    b)   ONGC
    c)   Coal India
    d)   SBI
    e)   Reliance Industries


    2).The Government has issued rules to raise limit on funds individuals can take abroad under liberalized remittance scheme to__________.
    a)   $2 lakh
    b)   $3.5 lakh
    c)   $1.5 lakh
    d)   $2.5 lakh
    e)   None of these


    3).The annual remuneration on non-executive director of private banks has been capped by the Reserve Bank of India at________.
    a)   Rs. 7.2 lakh
    b)   Rs. 8 lakh
    c)   Rs. 5 lakh
    d)   Rs. 10 lakh
    e)   None of these


    4).Among the following who are all the beneficiaries of Micro-finance activities?
    a)   Marginal farmers
    b)   Landless Laborers
    c)   Hawkers
    d)   All the above
    e)   None of these


    5).Which of the following is the fall in the prices but without causing unemployment? While fighting inflation, the RBI wants it.
    a)   Reflation
    b)   Deflation
    c)   Stagflation
    d)   Disinflation
    e)   None of these


    6).Name the steel manufacturer which has become the largest steel maker (in terms of net sales) in the country ahead of long-time market leader Steel Authority of India (SAIL)?
    a)   Vizag Steel
    b)   JSW Steel
    c)   Tata Steel
    d)   Bhushan Steel
    e)   None of these


    7).Which of the following is NOT a highlight of RBI’s second bi-monthly monetary policy statement for 2015-16 issued on 20 June?
    a)   Inflation expected to rise to 6% by Jan 2016
    b)   Statutory Liquidity Ratio retained at 21.5 %
    c)   Short-term lending rate (repo) cut by 0.25 % to 7.25 %
    d)   Cash Reserve Ratio unchanged at 4%
    e)   None of these


    8).The employees of five associated banks of State Bank of India (SBI) went on a strike on 4th June 2015 to protest against their merger with the SBI. Which of the following is NOT an associate bank of the SBI as of now?
    a)   State Bank of Hyderabad
    b)   State Bank of Travancore
    c)   State Bank of Mysore
    d)   State Bank of Bikaner& Jaipur
    e)   State Bank of Saurashtra


    9).Currency that a Government has declared to be legal tender but is not backed by a physical commodity is called ________.
    a)   Beat Money
    b)   Hot money
    c)   Fiat money
    d)   Cheap money
    e)   None of these


    10).The SBI Giltz Limited is an organization that was established by the SBI which deal in___________.
    a)   Asset reconstruction activities
    b)   Refinancing
    c)   Government Securities
    d)   Corporate debt
    e)   None of these

    Answers:                                 
    1). e)   2). d)   3). d)   4). d)   5). d)   6). b)   7). e)   8). e)   9). c)   10). c)


      People Also Visited:

    Online Mock Tests 2019: