List of Expected General Awareness Questions for Upcoming RBI/SBI Exams 2015 Set-5

    List of Expected General Awareness Questions for Upcoming RBI/SBI Exams 2015 Set-5
    List of Expected General Awareness Questions for Upcoming RBI/SBI Exams 2015 Set-5:
    The List of Important Expected GK Questions for Upcoming RBI/Bank PO and Clerk Exams was given below. Candidates those who are preparing for the examinations can use these questions.

    1).Serena Williams won the French Open tennis tournament on 6th June by defeating ___________.
    a)   Petra Kvitova
    b)   Karolina Pliskova
    c)   Lucie Safarova
    d)   Victoria Azarenka
    e)   None of these


    2).The prominent scientist Ameenath Gurib-Fakim was sworn in as president of which of the following countries on 5thJune?
    a)   Mauritius
    b)   Maldives
    c)   Suriname
    d)   Jamaica
    e)   None of these


    3).The Reserve Bank of India (RBI) on 8thJune allowed banks to acquire what percentage stake in companies defaulting after restructuring of their loans under certain conditions?
    a)   25%
    b)   49%
    c)   51%
    d)   75%
    e)   None of these


    4).Which of the following software exporters of India has launched a product, BaNCS Digital, to cater specifically for American retail banks to help them get more digital?
    a)   HCL
    b)   TCS
    c)   Infosys
    d)   Wipro
    e)   None of these


    5).Which of the following terms is NOT associated with banking/finance?
    a)   Annuity
    b)   Foreclosure
    c)   Quarantine
    d)   Syndication
    e)   Nomination


    6).Bangladesh has recently granted permission to which of the following Indian Insurance firm, to do business in the country?
    a)   LIC of India
    b)   SBI Life
    c)   HDFC Life
    d)   ICICI Prudential
    e)   None of these


    7).As ruled by the WTO recently, the Indian ban on import of poultry meat, eggs and live pigs from which of the following is inconsistent with the international norms?
    a)   China
    b)   Bangladesh
    c)   US
    d)   Pakistan
    e)   None of these


    8).The central government has carried out major bureaucratic reshuffle, with various ministries and departments getting new secretaries. Which of the following is NOT correct in this regard?
    a)   Pradeep Kumar Pujari- Power Secretary
    b)   Pradeep Kumar Sinha- Cabinet Secretary
    c)   Rajeev Nayan Choubey- Aviation Secretary
    d)   V Somasundaram- Defense Secretary
    e)   Anup K Pujari- Mines Secretary


    9).Which of the following private sector lenders recently decided to discontinue issuing slips after cash withdrawals at ATMs and will alert the customer through SMS?
    a)   Axis Bank
    b)   HDFC Bank
    c)   SBI
    d)   ICICI Bank
    e)   None of these


    10).The Lok Sabha on 13th May cleared the Negotiable Instruments (Amendment) Bill, 2015. It provides that cases of bouncing of cheques can be filed only in a court in whose jurisdiction the___________.
    a)   Bank branch of the payee (person who receives the cheque) lies
    b)   Bank branch of the payer (person who issues the cheque) lies
    c)   Issuing bank’s headquarters lies
    d)   Payee bank’s headquarters lies
    e)   None of these



    Answers:                 
    1). c)   2). a)   3). c)   4). b)   5). c)   6). a)   7). c)   8). d)   9). b)   10). a)

      People Also Visited:

    Online Mock Tests 2019: