List of Important Financial Awareness Questions for Upcoming Insurance Exams Set-1

    List of Important Financial Awareness Questions for Upcoming Insurance Exams
    List of Important Financial Awareness Questions for Upcoming Insurance Exams Set-1:
      The list of Important Questions from Financial Awareness for Upcoming Insurance Exams was given here; candidates those are preparing for this examination can use these questions.

     1).In India which of the following places does not have Stock Exchanges?
    a)   Mumbai
    b)   Delhi
    c)   Ahmadabad
    d)   Udaipur


    2).Among the following which organization prepares rural credit plans on annual basis for all districts in India, which in turn from the bas for annual credit plans of all rural financial institutions?
    a)   NABARD
    b)   CII
    c)   RBI
    d)   SIDBI


    3).If a person visits UAE, then he need to make the payments in which of the following currencies?
    a)   Dollar
    b)   Dinar
    c)   Peso
    d)   Dirham


    4).Who is the Regulator of Insurance Sector in India?
    a)   AMFI
    b)   IRDA
    c)   RBI
    d)   SEBI


    5).What is the name of the scheme that was launched by the Indian Government aims to enhance the livelihood security of the people in rural areas by guaranteeing hundred days of employment in a financial year to rural household whose adult members volunteer to do unskilled manual work?
    a)   MGNREGA
    b)   Kutir Jyoti Scheme
    c)   TRYSEM
    d)   ASHA


    6).All insurance companies collect a fixed amount from their customers at a fixed time interval, which is known as _________.
    a)   Service Charge
    b)   Premium
    c)   EMI
    d)   Installment


    7).Among the following countries which is the ‘most attractive’ retail marker in the world, according to the 8th Annual Global Retail Development Index (GRDI)?
    a)   Dubai
    b)   China
    c)   India
    d)   USA


    8).Yuan is the currency of _________.
    a)   South Korea
    b)   Japan
    c)   China
    d)   Malaysia


    9).IFRS stands for_________.
    a)   Indian Financial Reporting Systems
    b)   International Financial Reporting Standards
    c)   Indian Financial Reporting Standards
    d)   None of these


    10).Which of the following state has recently passed a bill to regulate the interest rates on micro finance?
    a)   Karnataka
    b)   Haryana
    c)   Orissa
    d)   Andhra Pradesh

    Answers:                                 
    1). d)   2). a)   3). d)   4). b)   5). a)   6). b)   7). c)   8). c)   9). b)   10). d)

    People Also Visited:

    Click Here to Follow Us on Facebook



    Online Mock Tests 2019: