List of Important General Awareness Questions for Bank PO and Clerk Exams Set-18:

    List of Important General Awareness Questions
    List of Important General Awareness Questions for Bank PO and Clerk Exams Set-18:
    The List of Important Expected GK Questions for Upcoming Insurance Exams was given below. Candidates those who are preparing for the examinations can use these questions.

    Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
    1).The government on 30 January successful offloaded 10 per cent stake in which of PSUs to raise around Rs. 22,400 cr in India’s biggest-ever equality offering?
    a)   NTPC
    b)   Coal India
    c)   IOC
    d)   NTPC
    e)   Other than those given options


    2).Who has been appointed the new Chairman of Sangeet Natak Akademi (SNA)?
    a)   Nitin Mukesh
    b)   Ronu Manjumdar
    c)   Manhar Udhas
    d)   Shekhar Sen
    e)   Ronu Majumdar


    3).Which Indian states have been lauded by the World Bank in its recent report for reducing poverty and attaining best human development outcomes?
    a)   Arunachal Pradesh
    b)   Sikkim
    c)   West Bengal
    d)   Tamil Nadu
    e)   Himachal Pradesh


    4).Which states have been decided to provide free education to SC/ST and girl students till Post Graduation (PG) level?
    a)   Jharkhand
    b)   Uttar Pradesh
    c)   Bihar
    d)   Odessa
    e)   West Bengal


    5).Which state Government is planning to revamp the ‘Jeevan Amrut Yojana’(blood-on-call) scheme aimed at facilitating blood supply to patients in remote areas?
    a)   Madhya Pradesh
    b)   Gujarat
    c)   Goa
    d)   Maharashtra
    e)   Rajasthan


    6).The Reserve Bank of India has signed 23 information sharing agreements with the foreign banking regulators so far, that agreement has not been signed with which of the following central banks?
    a)   Reserve Bank of New Zealand
    b)   Federal Reserve
    c)   European Central Bank (ECB)
    d)   Banco Central do Brasil (BCB)
    e)   Other than those given as options


    7).The Reserve Bank has allowed Indians to carry high value denomination notes (Rs. 500 and Rs. 1,000) while travelling to Nepal and Bhutan, However, the maximum limit that an individual can carry is ___________.
    a)   Rs 50,000
    b)   Rs 20,000
    c)   Rs 10,000
    d)   Rs 25,000
    e)   Rs 15,000


    8).What is the name of the colonel of the Indian Army who a day after being awarded with Yudh Seva Medal; was killed in gun battle with militants in Tral in Jammu& Kashmir recently?
    a)   Amarjeet Singh Bedi
    b)   Munindra Nath Rai
    c)   Mukund Varadarajan
    d)   Vivek Pratap Singh
    e)   Jaiveer Singh Bedi


    9).What is the name of the rate at which banks borrow funds overnight from the RBI against approved government securities?
    a)   Base Rate
    b)   Marginal Standing Facility
    c)   Call Money
    d)   Reverse Repo Rate
    e)   Other than those given as options


    10).Who is the chairman of the high-level eight-member committee on urban cooperative banks constituted by RBI?
    a)   R Gandhi
    b)   Anand Sinha
    c)   Urjit Patel
    d)   Kamalesh Chandra Chakrabatry
    e)   Harun Rasnid Khan


    Answers:                                 
    1). b)   2). d)   3). e)   4). c)   5). d)   6). e)   7). d)   8). b)   9). b)   10). a)


    / 5. Reviews