List of Important General Awareness Questions for Bank PO and Clerk Exams Set-20

    List of Important General Awareness Questions
    List of Important General Awareness Questions for Bank PO and Clerk Exams Set-20:
    The List of Important Expected GK Questions for Upcoming Bank PO and Clerk Exams was given below. Candidates those who are preparing for the examinations can use these questions.

    1).On 23 January the Reserve Bank of India has relaxed the norms for the ECB by allowing banks and companies to restructure and reschedule the existing borrowings. Here ECB stands for_____.
    a)   Economic Commodity Borrowing
    b)   External Commodity Borrowing
    c)   Economic Commercial Borrowing
    d)   External Commercial Borrowing
    e)   Other than those given as options


    2).The 17th Bharat Rang Mahotsav Organized by National School of Drama (NSD) and it was held at______, this is the largest theatre festival in asia.
    a)   New Delhi
    b)   Jaipur
    c)   Mumbai
    d)   Pune
    e)   Bengaluru


    3).The international animal rights and conservation group PETA and the Bannerghatta Biological Park have joined hands to create India’s first elephant sanctuary in a fenced, forested space. The sanctuary is located in ________.
    a)   Karnataka
    b)   Madhya Pradesh
    c)   Andhra Pradesh
    d)   Kerala
    e)   Orissa


    4).Banks borrows from the RBI at repo rate, currently at 7.75 per cent, and they part their excess liquidity with the apex bank via reverse repo rate, currently at __________?
    a)   6.25 per cent
    b)   6.50 per cent
    c)   6 per cent
    d)   6.75 per cent
    e)   7 per cent


    5).In which year does the Cash Reserve Ratio (CRR) was introduced primarily as a measure to ensure safety and liquidity of bank deposits?
    a)   1950
    b)   1972
    c)   1956
    d)   1953
    e)   Other than those given as options


    6).Us scientist Carl Djerassi died recently. He was known as the father of _______.
    a)   Iron supplement pills
    b)   Birth control pills
    c)   Sleeping drugs
    d)   Genetic engineering
    e)   Other than those given as options


    7).When did the World Wetlands Day is observed on?
    a)   2 Feb
    b)   21 Feb
    c)   13 Feb
    d)   6 Feb
    e)   4 Feb


    8).Which countries on 2 Feb successfully test-fired Ra’ad cruise missile capable of delivering nuclear and conventional warheads up to 350 km?
    a)   Iran
    b)   Pakistan
    c)   China
    d)   North Korea
    e)   Jordan


    9).The European Central Bank has unleashed a 1.1 Trillion-euro bond-buying stimulus to rejuvenate the eurozone economy shared by 19 counties. Such action by central bank is termed as_______.
    a)   Qualitative easing
    b)   Monetary easing
    c)   Quantitative easing
    d)   Fiscal easing
    e)   Other than those given as options


    10).The King Faisal Award in 2015 given to Mumbai-based Preacher Zakir Naik for his services to Islam. This award is given by which countries?
    a)   Saudi Arabia
    b)   UAE
    c)   Iran
    d)   Indonesia
    e)   Other than those given as options


    Answers:                                 
    1). d)   2). a)   3). a)   4). d)   5). a)   6). b)   7). a)   8). b)   9). c)   10). a)


    / 5. Reviews

    Online Mock Tests 2019:

    Subscribe and get Unlimited Free Videos