List of Important General Awareness Questions for Bank PO and Clerk Exams Set-21

    List of Important General Awareness Questions
    List of Important General Awareness Questions for Bank PO and Clerk Exams Set-21:
    The List of Important Expected GK Questions for Upcoming Bank PO and Clerk Exams was given below. Candidates those who are preparing for the examinations can use these questions.

    1).Which countries is not a member of 21 member of the Asia-pacific Economic Cooperation (APEC), as India will soon be a member of the powerful international grouping?
    a)   Russia
    b)   Australia
    c)   Japan
    d)   Vietnam
    e)   Other than those given as options


    2).The US space agency NASA has launched its SMAP satellite, which is mainly aimed to________.
    a)   Collecting soil from Mars
    b)   Observing soil moisture of the earth
    c)   Monitoring satellites
    d)   Mobile surveillance
    e)   Other than those given as options


    3).What is the name of the book, which was wrote by Journalist – writer Hindol Senguta on entrepreneurial ventures in India has been shortlisted for the US’ prestigious Hayek Prize this year?
    a)   Recasting India: How Entrepreneurship is Revolutionizing the World’s Largest Democracy
    b)   The Rule of Nobody; Saving America from Dead Laws and Broken Government
    c)   The Forgotten Depression: 1921 : The Crash that Cured itself
    d)   The Tyranny of Experts: Economists, Dictators, and the Forgotten Rights of the Poor
    e)   Other than those given as options


    4).According to one of the conditions for a corporate to issue Commercial Paper, the tangible net worth of the company, as per the latest audited balance sheet, should not be less than________.
    a)   Rs 8 cr
    b)   Rs 4 cr
    c)   Rs 5 cr
    d)   Rs 10 cr
    e)   Rs 2 cr


    5).The RBI reduced the minimum daily maintenance of CRR from 99 per cent of the requirement to what per cent effective from the fortnight beginning Sep 21, 2013?
    a)   85 per cent
    b)   70 per cent
    c)   90 per cent
    d)   95 per cent
    e)   Other than those given as options


    6). India ranks ______ among 30 countries in the annual Intellectual Property Index 2015 released by the US Chambers of Commerce on 4 Feb?
    a)   25th
    b)   22nd
    c)   21st
    d)   29th
    e)   30th


    7).which of the following countries parliament has voted in favor of ‘three-person embryo’ law recently? It is all set to become the first country in the world permit IVF babies to be created using biological material from three different people.
    a)   Switzerland
    b)   UK
    c)   US
    d)   Australia
    e)   Norway


    8).Which countries has overtaken the US as the top foreign investment destination as per the recent report by the UNCTAD?
    a)   Hong Kong
    b)   India
    c)   Brazil
    d)   China
    e)   Singapore


    9).The RBI has doubled the eligibility limit for foreign exchange remittances under the Liberalised Remittance Scheme (LRS). Now, what is the eligibility limit for foreign exchange under the LRS per person per year?
    a)   USD 160,000
    b)   USD 500,000
    c)   USD 250,000
    d)   USD 500,000
    e)   Other than those given as options


    10).Which state has won the 10thNational Award for excellent work in Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act, 2005 (MGBREGA)?
    a)   Himachal Pradesh
    b)   Kerala
    c)   Tamil Nadu
    d)   Karnataka
    e)   Madhya Pradesh


    Answers:                                 
    1). e)   2). b)   3). a)   4). b)   5). d)   6). d)   7). b)   8). d)   9). c)   10). e)


    Online Mock Tests 2019: