List of Important General Awareness Questions for Bank PO and Clerk Exams Set-5

    List of Important General Awareness Questions
    List of Important General Awareness Questions for Bank PO and Clerk Exams Set-5:
    The List of Important Expected GK Questions for Upcoming Insurance Exams was given below. Candidates those who are preparing for the examinations can use these questions.

    1).Which is NOT correct with respect to Qutb-ud-din Aibak?
    a)   He built the Qutub Minar at Delhi
    b)   He built the Quwwat-ul-Islam Mosque in Delhi
    c)   He founded the Slave Dynasty
    d)   Muhammad Ghori assigned his Indian possession to Aibak
    e)   None of these


    2).Babar, who founded Mughal Dynasty in India, was the king of _______.
    a)   Mongolia
    b)   Kabul
    c)   Fargana
    d)   Persia
    e)   None of these


    3).Which among the following doesn’t come under general insurance?
    a)   Property insurance
    b)   Travel insurance
    c)   Health insurance
    d)   Motor insurance
    e)   None of these


    4).What is the amount for the rural electrification scheme Deendayal Updhyaya Gram Jyoti Yojana approved by the Government?
    a)   Rs 35,447 cr
    b)   Rs 33,453 cr
    c)   Rs 50,033 cr
    d)   Rs 43,033 cr
    e)   Rs 39,275 cr


    5).What amount will the people get those who open their accounts under Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana before January 26, 2015, for life insurance cover from LIC of India?
    a)   Rs 40,000
    b)   Rs 20,000
    c)   Rs 30,000
    d)   Rs 25,000
    e)   None of these


    6).The amount collected by insurers from the policy holders at certain intervals in order to keep the policy enforced is termed as______.
    a)   Levy
    b)   Contribution
    c)   Rider
    d)   Premium
    e)   Imbursement


    7).Which diseases caused due to deficiency of calcium?
    a)   Rickets
    b)   Tetancy
    c)   Anaemia
    d)   Scurvy
    e)   Goitre


    8).Which properties of an object determine whether the object will float in oil or not?
    a)   Mass
    b)   Volume
    c)   Density
    d)   Weight
    e)   None of these


    9).Which of the following technology feats of India has named as the best inventions of 2014, by Time magazine?
    a)   Rotavirus Vaccine, Rotavac
    b)   Bio – toilets developed by DRDO
    c)   Mangalyaan
    d)   Chandrayaan 2
    e)   None of these


    10).The rural electrification Scheme Deendayal Upadhyaya Gram Jyoti Yojana was approved by the government on 20 November and this scheme will replace existing ______.
    a)   Jawaharla Nehru Grameen Vidyutikaran Yojana
    b)   Rajiv Gandhi Grameen Viduutikaran Yojana
    c)   Lal Bahadur Shashtri Grameen Vidytikaran Yojana
    d)   Indira Gandhi Grameen Vidyutikara Yojana
    e)   None of these

    Answers:                                 
    1). e)   2). c)   3). e)   4).d)    5). c)   6). d)   7). b)   8). c)   9). c)   10). b)


    Online Mock Tests 2019: