List of Important General Awareness Questions for Bank PO and Clerk Exams Set-6

    List of Important General Awareness Questions for Bank PO and Clerk Exams Set-6:
    The List of Important Expected GK Questions for Upcoming Insurance Exams was given below. Candidates those who are preparing for the examinations can use these questions.

    1).Who was appointed as the first CEO of the NITI Aayog on 1st January 2015?
    a)   Sundha Pillai
    b)   VK Saraswat
    c)   Bibck Debroy
    d)   Aravind Panagariya
    e)   Sindhushree Khullar


    2).Who is the new Chairman of the Railway Board?
    a)   VK Gupta
    b)   Shailesh Nayak
    c)   AK Mittal
    d)   Arunendra Kumar
    e)   Pradeep Kumar


    3).Which among the following country has established a national grievance hotline service called ‘Hello Sarkar” at the Officers of the PM and Council of Ministers?
    a)   Bangladesh
    b)   Nepal
    c)   Bhutan
    d)   Pakistan
    e)   India


    4). When a Bank distributes insurance products as a corporate agent it is called as______.
    a)   Deposit insurance
    b)   General insurance
    c)   Insurance banking
    d)   Bancassurance
    e)   None of these


    5).Which institution is responsible for supervising the conduct of the Regional Rural Banks (RRBs) in the country?
    a)   SEBI
    b)   NABARD
    c)   IBA
    d)   SIDBI
    e)   None of these


    6).Who is the first non-tribal chief minister of Jharkhand, who was sworn in recently?
    a)   Ajay Kumar
    b)   Sudesh Mahto
    c)   Yashwant Sinha
    d)   Raghubar Das
    e)   None of these


    7).Which bank launched the country’s first contactless debit and credit cards, which use the near-field communication (NFC) technology and do not need to be swiped?
    a)   HDFC Bank
    b)   Axis Bank
    c)   ICICI Bank
    d)   Federal Bank
    e)   SBI


    8).The Government has approved high-end Neutrino project and building a world-class underground laboratory to study fundamental issued in science. The project will be set up bear Pottipuram Village in Theni district of _______.
    a)   Tamil Nadu
    b)   Kerala
    c)   Maharashtra
    d)   Andhra Pradesh
    e)   Karnataka


    9).The first guidelines for licensing of new banks in the private sector were released by RBI in which year?
    a)   2001
    b)   1993
    c)   2010
    d)   1980
    e)   None of these


    10).Which of the following is an inter-bank funds transfer where payment transactions are not subjected to any waiting period and settled on an order-by-order basis?
    a)   Mobile banking
    b)   Internet banking
    c)   National Electronic Funds Transfer
    d)   Real Time Gross Settlement
    e)   None of these

    Answers:                                 
    1). e)   2). c)   3). b)   4). d)   5). b)   6). d)   7). c)   8). a)   9). b)   10). d)



    / 5. Reviews

    Online Mock Tests 2019:

    Subscribe and get Unlimited Free Videos