List of Important General Awareness Questions for Bank PO and Clerk Exams Set-8

    List of Important General Awareness Questions
    List of Important General Awareness Questions for Bank PO and Clerk Exams Set-8:
    The List of Important Expected GK Questions for Upcoming Insurance Exams was given below. Candidates those who are preparing for the examinations can use these questions.

    1).In which city does the International Hindi Conference with the theme of ‘Expanding World of Hindi: Possibilities and Challenges’, was held?
    a)   Denver
    b)   Frankfurt
    c)   New York
    d)   New Jersey
    e)   Phoenix


    2).Thomas Piketty, a French economist turned down country’s top award, the Legion D’ Honneur recently. He is the author of which best-selling books?
    a)   Capital in the 21stCentury
    b)   The Big Switch: Rewiring the World, from Edison to Google
    c)   When Corporations Rule the World
    d)   The History of the World
    e)   None of these


    3).Which country adopted Europe’s single currency Euro on 1 January 2015 as the 19th member of the Eurozone?
    a)   Belarus
    b)   Estonia
    c)   Lithuania
    d)   Ukraine
    e)   None of these


    4).The RBI, in its policy review on 2 December, retained the growth projection for 2014-15 at 5.5 per cent. Here, the growth of which of the following has been projected by the central bank?
    a)   Inflation
    b)   Foreign currency reserve
    c)   Gross Domestic Product
    d)   Money supply
    e)   None of these


    5).Which is the first quarterly of the Banks and Financial Institutions in which its financial results are released?
    a)   Sep-Nov
    b)   Mar-Mary
    c)   Apr-Jun
    d)   Jan-Mar
    e)   None of these


    6).The Government has set up NITI Aayog to replace the Planning Commission, Here NITI stands for_________.
    a)   National Institution for Transforming India
    b)   New Initiative for Transforming India
    c)   National Institution for Transforming India
    d)   National Initiative for Transforming India
    e)   None of these


    7).The DRDO’s Panchi took off on its maiden flight on 24 December from an airfield at Kolar in Karnataka. Panchi is a ___________.
    a)   Military transport aircraft
    b)   Advanced trainer aircraft
    c)   Unmanned aerial vehicle
    d)   Basic trainer aircraft
    e)   None of these


    8).What is the investment target amount set by the Government for the private sector under Swachh Bharat Mission in urban areas?
    a)   Rs. 62,009 cr
    b)   Rs. 14,623 cr
    c)   Rs 42,512 cr
    d)   Rs. 4,874 cr
    e)   None of these


    9).Who is appointed as the non-executive chairperson of HDFC Bank Limited with immediate effect for a three-year term starting 2nd January?
    a)   Anad Sinha
    b)   Shyamala Gopinath
    c)   Subir Gokarn
    d)   Kamlesh Chandra Chakrabarty
    e)   None of these


    10).The Government has ushered in reforms related to public sector banks. Which of the following is/are correct in this regard?
    a)   The current structure of country’s largest lender SBI, which is headed by a Chairman and assisted by several Managing Directors, will continue
    b)   The PSBs will have a non-Executive Chairman, giving operational responsibility to MD and CEO
    c)   The posts of Chairman and Managing Director have been split.
    d)   All the above
    e)   Only1) and 2)


    Answers:                                 
    1). d)   2). a)   3). c)   4). c)   5). c)   6). c)   7). c)   8). c)   9). b)   10). d)


    Online Mock Tests 2019: