List of Important General Awareness Questions for Bank PO and Clerk Exams Set-9

    List of Important General Awareness Questions for Bank PO and Clerk Exams Set-9:
    The List of Important Expected GK Questions for Upcoming Insurance Exams was given below. Candidates those who are preparing for the examinations can use these questions.

    Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
    1).The Ramon Magsaysay award winner BG Verghese has passed away recently. He is a famous_________.
    a)   Film critic
    b)   environmentalist
    c)   journalist
    d)   novelist
    e)   None of these


    2).The direct benefit transfer scheme of which countries is the largest direct benefit transfer scheme with more than 2.5 cr beneficiaries at present?
    a)   Brazil
    b)   China
    c)   India
    d)   Mexico
    e)   Indonesia


    3).Yaogana-26 is a remote-sensing satellite which will mainly be used for scientific experiments, land surveys, crop yield estimates and disaster prevention. The satellite was launched on 27 December by ________.
    a)   South Korea
    b)   Singapore
    c)   Japan
    d)   China
    e)   North Korea


    4).Who is new Managing Director and CEO of the Indian Overseas Bank (IOB)?
    a)   Animesh Chauhan
    b)   Kishore Kumar Sansi
    c)   P Srinivas
    d)   R Koteeswaran
    e)   None of these


    5).Which of the following concepts has NOT launched by the banks in India?
    a)   SMS banking
    b)   Number portability
    c)   E-payment
    d)   Demat account
    e)   Mobile banking


    6).The Reserve Bank of India has NOT so far allowed who are to be open and operate savings bank accounts independently?
    a)   Persons with no source of earning
    b)   Landless labourers
    c)   Children below 10 years
    d)   House wives
    e)   Illiterate persons


    7).External Affairs Minister Sushma Swraj visited which nations to hold talks with her counterpart Yun Byng-se in the eighth Joint Commission Meeting of the two countries?
    a)   Vietnam
    b)   Thailand
    c)   South Korea
    d)   Malaysia
    e)   Singapore


    8).Who has been voted world’s No.1 footballer in the top 100 footballer’s list of ‘The Guardian’ revealed recently?
    a)   Cristiano Ronaldo
    b)   Gareth Bale
    c)   Lionel Messi
    d)   Wayne Rooney
    e)   None of these


    9).Which among the following financial institutions (FIs) does not come under the full-fledged regulation and supervision of the Reserve Bank of India (RBI)?
    a)   Export Import Bank of India (EXIM)
    b)   National Bank for Agriculture and Rural Development of India (SIDBI)
    c)   National Housing Bank (NHB)
    d)   Small Industries Development Bank of India (SIDBI)
    e)   None of these


    10).What is the first-ever Hindu lawmaker in the US, who took oath on Gita as the 114thsession of the US Congress began on 6 January?
    a)   Dalip Singh Thind
    b)   Bonny Jindal
    c)   Ami Bera
    d)   Tulsi Gabbard
    e)   None of these


    Answers:                                 
    1). c)   2). c)   3). d)   4). d)   5). b)   6). c)   7). c)   8). a)   9). e)   10). d)


    / 5. Reviews