List of Most Expected GK Questions in RBI and SBI PO Exams 2015- Download in PDF

    List of Most Expected GK Questions in RBI and SBI PO Exams 2015
    List of Most Expected GK Questions in RBI and SBI PO Exams 2015- Download in PDF:
    List of Most Expected GK Questions in Upcoming RBI and SBI PO Exams 2015 was given here. Candidates those who are preparing for this examination can also download these questions in PDF by using the link given below.

    1. Name the Government launched Augmented Reality Application.
              Answer– Sakaar
    2. Government recently launched Augmented Reality Application named Sakaar. For which purpose it was launched?
              Answer– to highlight the achievements of the Department of Space.
    3. Which express train was recently rechristened as Yoga Express?
              Answer – Haridwar Mail
    4. Which Indian mobile handset maker recently announced to set up its first mobile phone manufacturing facility in Hyderabad?
              Answer – Karbonn
    5. ISRO recently announced that their GAGAN system will provide navigational support to Indian Railways. Expand GAGAN.
              Answer– GPS-aided geo-augmented navigation
    6. Union Government recently revised the target under National Solar Mission to _______.
              Answer – 1 Lakh MW
    7. Name the first 100% blind officer in Indian Foreign Services.
              Answer – Beno Zephine
    8. Government recently revised the National Solar Mission target to 1 Lakh MW. It is expected to be achieve by ____.
              Answer – 2022
    9. Beno Zephine became first 100% blind officer in ________.
              Answer– Indian Foreign Services
    10. Who was recently appointed as the Director of National Crime Records Bureau (NCRB)?
              Answer– Archana Ramasundaram
    11. Name the Indian architect passed away recently who was Dubbed “India’s Greatest Architect” by the Royal Institute of British Architects.
              Answer – Charles Correa
    12. As per Housing For All by 2022 Scheme, Government will provide interest subsidy of ____ on housing loans provided to EWS/LIG categories.
              Answer– 6.5%
    13. What amount will be granted per house by the Government under the slum rehabilitation programme of Housing for All by 2022?
              Answer – One Lakh Rupees
    14. Who was recently given additional charge as Director General of Bureau of Indian Standards?
              Answer – G Gurucharan
    15. Name the newly appointed executive director of Amnesty International India.
              Answer – Aakar Patel
    16. How many phases does Housing for All by 2022 have?
              Answer – 3 Phases
    Phase-I (April 2015 – March 2017) to cover 100 Cities to be selected from States/UTs as per their willingness;
    Phase – II (April 2017 – March 2019) to cover additional 200 Cities and
    Phase-III (April 2019 – March 2022) to cover all other remaining Cities.
    17. Who was conferred with 10th Navlekhan Award of Bharatiya Jnanpith?
              Answer – Babusha Kohli, Upasana
    18. Name the Government launched weather alert service.
              Answer – NOWCAST
    19. With which country did India recently sign a MoU on establishing a collaborative program in official statistics?
              Answer – Tanzania
    20. As per IAMAI’s Social Media in India 2014 report, How many social media users as on April, 2015 are there in India?
              Answer – 143 Million
    21. As per IAMAI’s recent data, Usage of social media in rural India has grown by ______.
              Answer – 100 %
    22. As per IAMAI’s Social Media in India 2014 report which social media site is the 2nd most popular in India?
              Answer – Google +
    23. As per IAMAI’s Social Media in India 2014 report, which Social Media website is the most popular in India?
              Answer – Facebook
    24. Who recently was selected for Fukuoka Prize in the Academic category?
              Answer – Ramachandra Guha
    25. Ramachandra Guha was selected for the prestigious Fukuoka Prize in the Academic category. The Fukuoka Prize is given by which country?
              Answer – Japan
    26. The Union Government launched the country’s first modernised anganwadi centre in which state?
              Answer – Haryana
    27. The Union Government launched the country’s first modernised anganwadi centre at _________.
              Answer – Hasanpur village, Sonepat, Haryana
    28. The newly renamed Nawab Wajid Ali Shah Prani Udyan was previously known as __________.
              Answer – Lucknow Zoo
    29. Who was appointed as Kerala’s Ayurveda brand ambassador?
              Answer – Steffi Graf
    30. Which state government recently banned sale of thermocol plates?
              Answer – Jharkhand
    31. China recently opened Nathu La as 2nd route for Kailash pilgrims. Nathu La pass connects China’s Tibet Autonomous Region and which India state?
              Answer – Sikkim
    32. Hindustan Aeronautics Limited recently delivered ________________ of Chandrayan-2 to ISRO.
              Answer – Orbiter Craft Module Structure
    33. Hindustan Aeronautics Limited delivered ‘Orbiter Craft Module Structure’ of which spacecraft of ISRO?
              Answer – Chandrayan-2
    34. What is the outlay of Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT)?
              Answer – 50000 crore rupees
    35. Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT) was launched to develop infrastructure of how many Cities and Towns of India?
              Answer – 500
    36. What is the population criteria for Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT)?
              Answer – Population of One Lakh and Above
    37. What is the outlay of Smart Cities Mission?
              Answer – 48000 Crore Rupees
    38. In the Smart Cities Mission, How many smart cities will be developed?
              Answer – 100
    39. How many IIMs was approved by the Union Cabinet recently?
              Answer – 6
    The new IIMs will be located at Visakhapatnam (Andhra Pradesh), Bodh Gaya (Bihar), Sirmaur (Himachal Pradesh), Nagpur (Maharashtra), Sambalpur (Odisha) and Amritsar (Punjab).
    40. Who was recently conferred with Orden de la Democracia Simon Bolivar en el grado de cruz Caballero?
              Answer – Sri Sri Ravi Shankar
    41. Sri Sri Ravi Shankar was conferred with Orden de la Democracia Simon Bolivar en el grado de cruz Caballero. It is the highest civilian award of which country?
              Answer – Columbia
    42. Praful Bidwai recently passed away. He was noted for his works in the field of __________.
              Answer – Journalism
    43. 1st One-Stop Crisis Centre under Nirbhaya Fund will be launched in which state?
              Answer – Chhattisgarh
    44. India’s first air-conditioned DEMU train was launched in _______.
              Answer – Kochi
    45. Kerala Government’s highest honour for music, Swathi Puraskar was recently conferred to _________.
              Answer – Ustad Amjad Ali Khan
    46. Who was selected for Sangita Kalanidhi Award of the Music Academy?
              Answer – S Subrahmanyan
    47. Sanjay Deshmukh appointed Vice-Chancellor of which university?
              Answer – Mumbai University
    48. Bongaigaon Power Plant is located in which state?
              Answer – Assam
    49. Which state topped the list of States commissioning grid connected Solar Power projects?
              Answer – Rajasthan
    50. Which state declared June 22 as Snake Bird Day?
              Answer -Kerala
    51. Kerala declared ______ as Snake Bird Day.
              Answer – June 22
    52. Which state declared Blue Mormon as state butterfly?
              Answer – Maharashtra
    53. What was India’s rank in Global Peace Index (GPI) 2015?
              Answer – 143
    54. Name the former head of Missionaries of Charity who recently passed away.
              Answer – Sister Nirmala Joshi
    55. Hemis festival is celebrated in which Indian state?
              Answer – Jammu& Kashmir (Ladakh)
    56. Who was conferred with The 28th Moortidevi Award for 2014?
              Answer – Vishwanath Tripathi
    57. Vishwanath Tripathi was conferred with The 28th Moortidevi Award for 2014 for _________.
              Answer – Vyomkesh Darvesh
    58. The Government approved a proposal for setting up a second international airport in NCR at ________.
              Answer – Jewar
    59. With which country did India sign MoU on cancer research, control, prevention and management?
              Answer – United States of America
    60. With the launch of the first phase of Chennai Metro Rail Service, Chennai became the ____ city to have Metro Railways.
              Answer – 6th
    61. Along with Chennai Metro Railway, which city recently launched Metro Railway?
              Answer – Jaipur
    62. Union Railway Ministry recently inaugurated Integrated Security System in which city?
              Answer – Mumbai
    63. National Statistics Day is observed on which date?
              Answer – 29 June
    64. What was the theme of National Statistics Day 2015?
              Answer – Social Development.





    Online Mock Tests 2019: