List of Practice Reasoning Questions Set-1 | Check Your Reasoning Ability Here

    List of Practice Reasoning Questions Set-1
    List of Practice Reasoning Questions Set-1 | Check Your Reasoning Ability Here:
    The List of Practice Reasoning Questions for the upcoming IBPS/Clerk/PO/SBI exams was given below. Candidates can use these questions for preparation.

    Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
    1).Which pair of letters in the word METICULOUS has the same relationship between its letters with respect to their position in the English alphabet as the pair ‘MU’?
    a)   MS
    b)   EI
    c)   IL
    d)   IO
    e)   None of these


    2).If it is possible to make a meaningful word with the second, the fourth, the fifth, the sixth, the eighth, the ninth, the tenth and the eleventh letters of the word ESTABLISHMENT, which of the following will be the fourth letter of that word? If more than one such word can be formed, give ‘N’ as the answer. If no such word can be formed, give ‘Z’ as the answer?
    a)   A
    b)   N
    c)   M
    d)   E
    e)   Z


    3).In a certain code language the word ATMOSPHERE is written as BSLPROGFQF.How will the word NEIGHBOURS be written in that language?
    a)   ODJFIAPTSR
    b)   MFJFGAPVQR
    c)   MFJHGAPVQR
    d)   ODJEIAPTSR
    e)   None of these

    4).Four of the following five is alike in a certain way and hence forms a group. Which one of the following does not belong to that group?
    a)   341
    b)   123
    c)   25
    d)   218
    e)   62


    5).In a certain code,764 means ‘you are tall’, 648 means ‘are you sick’, and 148 means ‘they are sick’. Then which of the following will certainly not be the code for ‘tall persons are sick?
    a)   7148
    b)   7248
    c)   7348
    d)   7548
    e)   7048


    6).Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
    a)   Cube
    b)   Square
    c)   Rhombus
    d)   Parallelogram
    e)   Trapezium


    7).Rishu stated walking towards East from a point ‘X’, walked 250 meters and reached the point ‘P’. Again, he turned towards South. Walked 50 meters and reached point Q. Again, he turned towards East, walked 250 meters and reached point ‘R’. He again turned south, walked 50 meters and reached point ‘S’. What is the shortest distance between X and S?
    a)   509.9metres
    b)   590.9metres
    c)   1100metres
    d)   561.2metres
    e)   None of these


    8).Abhay gave an application for a new ration card to the clerk on Monday afternoon. Next day was a holiday. So the clerk cleared the papers on the next working day on resumption of duty. The senior clerk checked it on the same day but forwarded it to the head clerk on next day. The head clerk decided to dispose the case on the subsequent day. On which of the following days was the case put up to the head clerk by the senior clerk?
    a)   Saturday
    b)   Thursday
    c)   Wednesday
    d)   Friday
    e)   None of these


    9) Pointing to a lady a man said, her mother’s husband’s sister in my aunt. How is the lady related to the man?
    a)   Daughter
    b)   Sister
    c)   Mother
    d)   Granddaughter
    e)   Aunt


    10).In a certain code BEAN is written as ABNE and SALE is written as LSEA.How is NEWS written in that code?
    a)   SNEW
    b)   WNES
    c)   SNWE
    d)   WNSE
    e)   None of these


    Answers:                                 
    1). e)   2). c)   3). b)   4). d)   5). a)   6). a)   7). a)   8). b)   9). b)   10). c)

    / 5. Reviews