Mission SBI PO 2017: Data Interpretation Practice Questions (Mission DI)

Mission SBI PO 2017: Data Analysis& Interpretation Practice Questions:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for SBI PO 2017 Exam was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for SBI PO and all other Competitive examination can use this.
https://www.youtube.com/channel/UC-2Ga6vFz3l4Q-O0jFVnIIg




Directions (01 – 05) : Study the given table carefully to answer the following questions.

1). How many passengers deboard the train at Nagpur?

a)  2050    
b)  1340
c)  1170
d)  1050
e)  150

2). What is the total fare of an eight-membered family who board at Mathura and deboard the train at Itarsi? Four members out of eight are children and each child’s fare is 55% of the fare for an adult?

a)  Rs.2263
b)  Rs.2051
c)  Rs.2192
d)  Rs.1818
e)  Rs.2590

3). What is difference between the speed of the train from Jhansi to Nagpur and that from Delhi to Jhansi?

a)  11 kmph
b)  10.5 kmph
c)  12.5 kmph
d)  18 kmph
e)  None of these

4). The total halt time is what per cent of the total travel time?

a)  8.6%     
b)  2.4%    
c)  7.8%    
d)  5.6%    
e)  4.1%

5). What is the total revenue from this train between Agra and Itarsi?  (Assume all passengers pay full fare)

a)  Rs.300000    
b)  Rs.296650   
c)  Rs.326610   
d)  Rs.349000     
e)  Rs.151500

Directions ( 06 – 10 ) Study the given chart carefully and answer the questions :

6). The number of passengers boarding Train A at Vadodara is what per cent of the number of passengers boarding Train B at Mumbai?
a)  37.03%   
b)  47.03%    
c)  27.03%    
d)  47.30%   
e)  None of these
7). What is the difference between the speed of Train A and that of Train B?
a)  2.73 kmph    
b)  1.97 kmph    
c)  3.6 kmph    
d)  2.62 kmph    
e)  3.9 kmph 
8). What is the ratio of the total passengers of Train A to that of Train B?
a)  102:79   
b)  104:87
c)  103:87
d)  110:79
e)  113:87
9). The total income of Train A is what per cent of the total income of Train B?
a)  180%
b)  159.51%
c)  123.29%
d)  125%
e)  127.64%
10). If the average speed of Train A increases by 10%, then when will it reach to
its destination?
a)  7:45 am
b)  9:45 am
c)  8:45 am
d)  10:45 am
e)  11:45 am

Solution Key:

1).Passengers deboarding the train at Nagpur = Total Passengers boarding at various stations from Delhi to Itarsi – Total Passengers deboarding the train at various stations from Mathura to Itarsi = (500 + 200 +350 +250+ 180+ 150)-(80+50+100+200+150)=1630 – 580= 1050)

Answer is: D


2). Total fare of family = Fare of adults + Fare of Children

Fare for Mathura – Itarsi = 425 -60=365
 =4× 365 +4× 365×(55/100) = 1460 +803 = 2263
Answer is: A


3).Speed of train from Delhi to Jhansi = [400/(11:45 – 5.45)]

= 400/6

= 66.67 kmph

Speed of train from Jhansi to Nagpur
Reqd difference = 79.16 – 66.67 = 12.50 kmph  
Answer is: C

4).Total travel time = 12.00 noon – 5.45 pm (one day before) = 18hr 15min
= 18+ (15/60) hours = (73/4) hours
Total halt time = (5 + 5 +15 + 7 +13) =45 minutes
Total halt time is 45/60 = 3/4 hours
 :.Reqd % = (3/4)×(4/73)×100
= 4.10% of the total travel time.
Answer is: E

5).Total revenue between Agra to Itarsi = (Fare of Railway from agra to Itarsi×Number of passengers between stations) = Total revenue from Agra to Jhansi + Total revenue from Jhansi to Bhopal + Total revenue from Bhopal to Itarsi 
= (500 +200 + 350 – 80 – 50)×(250 – 130)+ (500 + 200 +350 +250 – 100 – 80 – 50)×(375-250)+(500 +200+350+250+180 – 200 – 100 – 50 – 80)×(425 – 375)
= {(920× 120 + (1070× 125) + (1050 x 50)}
= {110400 + 133750 + 52500} = Rs.296650
Answer is: B

6).Required percentage = (100/270)× 100 = 37.03%
Answer is: A

8).Total passengers in Train A = 400 + 100 + 90 + 300 + 150= 1040.
Total passengers in Train B = 300 + 150 + 270 + 50 + 100= 870
Reqd ratio= 1040 : 870 = 104 : 87
Answer is: B

9).Total income of Train A = (400× 50) + (500× 70) + (590× 280) + (890× 100) + (1040× 120) = Rs. 434000
Total income of Train B = (300×120) + (450× 100) + (620×280) + (670× 70) + (770× 50) =Rs.340000 
Reqd % = [(434000×100)/340000]
 = 127.64% of the total income of Train B.
Answer is: E

10).If the average speed of Train A increases by 10%, then its new speed
= 73.84×(110/100)= 81.22 kmph
Time taken by Train A during the journey
= (1280/81.22)= 15.75 hours = 15 hours 45 minutes
The time when the train will reach its destination = 5pm + 15 hours 45 minutes
= 8:45 am
Answer is: C

For More Practice Questions For SBI PO 2017 – Click Here 

/ 5. Reviews

Online Mock Tests 2019:

Subscribe and get Unlimited Free Videos