Model General Awareness Questions for Upcoming SBI Associate Clerk Exam 2015-Part-II

    SBI Associate Clerk Exam 2015-Part-II
    Model General Awareness Questions for Upcoming SBI Associate Clerk Exam 2015-Part-II:  
    List of Model General Awareness Questions for the upcoming SBI Associate Clerk Exam 2015 were given below. Candidates those who are preparing for those exams can use these questions to score more marks.

    1).Which state government has launched the ambitious ”Samajwadi Pension Scheme” which provides Rs. 500 will be given to each monthly for nearly 40 lakh poor families in that state?
    a)   Gujarat
    b)   Uttar Pradesh
    c)   Rajasthan
    d)   Madhya Pradesh
    e)   None of these


    2).Who is the CEO of Prasar Bharati, who has been also elected a the Vice President of Asia-Pacific Broadcasting Union (ABU) Which is the World’s Largest TV and Radio body?
    a)   Swapan Dasgupta
    b)   Surya Prakash
    c)   Jawhar Sircar
    d)   Prabhu Chawla
    e)   None of these


    3).Recently, Government has raised the Minimum Support Price (MSP) for Wheat up to ________ per quintal?
    a)   Rs. 1450
    b)   Rs. 1550
    c)   Rs. 1650
    d)   Rs. 1600
    e)   None of these


    4).Among the following which is NOT a general Insurance company functioning in India?
    a)   IFFCO Tokio
    b)   HDFC Ergo
    c)   ICICI Lambard
    d)   Oriental Insurance Company
    e)   None of these


    5).Who is the New Railway Minister of India?
    a)   Manihar Parrikar
    b)   Nitin Gadkari
    c)   Suresh Prabhu
    d)   Jagat Prakash Nadda
    e)   None of these


    6).Among the following, which state has launched a financial assistance scheme for the aged and the physically handicapped persons called as ‘Aasara’?
    a)   Telangana
    b)   Gujarat
    c)   Kerala
    d)   Karnataka
    e)   None of these


    7).Indian Government has increased the compensation that paid to the civilian victims of communal, terrorist or Naxal violence from Rs. 3 lakh to______ ?
    a)   Rs. 4 lakh
    b)   Rs. 5 lakh
    c)   Rs. 6 lakh
    d)   Rs. 5.5 lakh
    e)   None of these


    8).Recently, Hasmukh Adhia has appointed as _____ at present?
    a)   Expenditure Secretary
    b)   Cabinet Secretary
    c)   Revenue Secretary
    d)   Financial Services Secretary
    e)   None of these


    9).In IFSC, ‘S’ stands for?
    a)   Standard
    b)   Subscriber
    c)   Source
    d)   System
    e)   None of these


    10).The window for Banks to borrow from RBI in emergency situation when inter-bank liquidity dries up completely is called as?
    a)   Marginal Standing Facility (MSF)
    b)   Liquidity Adjustment Facility (LAF)
    c)   Repo rate
    d)   Reverse Repo rate
    e)   None of these

    Answers:                                 
    1). b)   2). c)   3). a)   4). e)   5). c)   6). a)   7). b)   8). d)   9). d)   10). a)


    To View More Study Materials of SBI Associate Clerk Exam 2015:Click Here
    To Get All Updates Daily From IBPS Guide,Subscribe Now by Email


    Online Mock Tests 2019: