Model General Awareness Questions for Upcoming SBI Associate Clerk Exam 2015-Part-IV

    List of Model General Awareness Questions for the upcoming SBI Associate Clerk Exam 2015 were given below. Candidates those who are preparing for those exams can use these questions to score more marks.

    1).The Supreme Court has ordered the NGT to take actions against all the industrial units that pollutes Ganga, which also includes the snapping water and power connections to them. Here NGT stands for?
    a)   National Greenhouse Tribunal
    b)   National Green Tribunal
    c)   National Ganga Tribunal
    d)   National Greenfield Tribunal
    e)   None of these


    2).In which of the following Wildlife Reserves, the Four-Day Butterfly survey was held from Oct 23 to 26?
    a)   Manas Tiger Reserve, Assam
    b)   Periyar Tiger Reserve, Kerala
    c)   Namdapha Tiger Reserve, Arunachal Pradesh
    d)   Indravati Tiger Reserve, Chhattisgarh
    e)   None of these


    3).The 2-seater Tejas PV6 Aircraft made its maiden flight on 8th November. Its is a(n)___?
    a)   Vertical Takeoff Jet
    b)   In-Air Fuel Tanker Jet
    c)   Trainer Jet
    d)   Aircraft Carrier Version of Tejas
    e)   None of these


    4).The Indian Currency Notes up to which of the following denominations are legal tender in Nepal and Bhutan?
    a)   Up to Rs. 1000
    b)   Up to Rs.100
    c)   Up to Rs. 50
    d)   Up to Rs. 500
    e)   None of these


    5).Individuals without bank account can deposit cash at the NEFT-enable bank branches using NEFT restricted to a maximum of _______ per transaction?
    a)   Rs. 25,000
    b)   Rs. 10,000
    c)   Rs. 50,000
    d)   Rs. 1,00,000
    e)   None of these


    6).Which of the following terms in NOT used in banking and finance?
    a)   Electronic Clearing System
    b)   Blue Chip
    c)   Hat Trick
    d)   Credit Default Swaps
    e)   None of these


    7).Beijing has hosted the two-day annual summit of APEC leaders on 10th and 11th November, here APEC stands for?
    a)   Asia-Pacific Economic Commission
    b)   Asia-Pacific Environmental Corporation
    c)   Asia-Pacific Economic Cooperation
    d)   Asia-Pacific Export Corporation
    e)   None of these


    8).The World Diabetes Day was observed on?
    a)   16th November
    b)   10th November
    c)   12th November
    d)   14th November
    e)   None of these


    9).Who is the new Chief Minister of Goa?
    a)   Rajendra Arlekar
    b)   Laxmikant Parsekar
    c)   Ramakant Khalap
    d)   Francis D’Souza
    e)   None of these


    10).Recently, Indian Men’s hockey team defeated which of the following teams by 3-1 in a four match series?
    a)   Sri Lanka
    b)   Malaysia
    c)   Pakistan
    d)   Australia
    e)   None of these

    Answers:                                 
    1). b)   2). b)   3). c)   4). b)   5). c)   6). c)   7). c)   8). d)   9). b)   10). d)
    SBI Associate Clerk Exam-2015 Study Materials:

    Click Here to Follow US on Facebook




    Online Mock Tests 2019: