Model GK Questions for Upcoming IBPS Clerk Exam 2014-Part I | IBPS PO/Clerk Exam Preparation

Model GK Questions for Upcoming IBPS Clerk Exam 2014-Part I | IBPS PO/Clerk Exam Preparation:  
List of Model General Awareness Questions were given below. Candidates those who are preparing for the upcoming IBPS Clerk exam can make use of it.

1).The Govt of India and the World Bank signed a $107-mn credit agreement for the road linkage of which of the following states with Bangladesh and Myanmar recently?
a)   Mizoram
b)   Manipur
c)   Tripura
d)   Nagaland
e)   None of these

2).The Parliament of Which of the following countries has renamed the outgoing premier     Abdullah al-Thani as the country’s new prime Minister?
a)   Afghanistan
b)   Yemen
c)   Lebanon
d)   Libya
e)   None of these


3).Resham Lal Jangde, Who died recently, was?
a)   The first finance minister of independent  India
b)   The first Indian governor of RBI
c)   The first president of FICCI
d)   The member of India’s first Lok Sabha
e)   None of these


4).The system that operates outside the regular banking system and where financial intermediation activities are undertaken with less transparency and regulation than in conventional banking, is called?
a)   Shadow banking
b)   Universal banking
c)   Unitary banking
d)   Social banking
e)   None of these


5).As revealed by the Reserve Bank of India (RBI), the banking system detected the highest number of counterfeit notes of which of the following denominations in FY14?
a)   Rs.50
b)   Rs.100
c)   Rs.500
d)   Rs.1000
e)   None of these


6).Which of the following states will host 2015 paragliding World Cup?
a)   Rajasthan
b)   Uttarakhand
c)   Himachal  Pradesh
d)   Arunachal Pradesh
e)   None of these


7).which other countries celebrate their Independence Day on 15th Aug along with India?
a)   South Korea
b)   Congo
c)   Liechtenstein
d)   All the above
e)   Only 1)and2)


8).The govt has re-launched the Varishtha Pension Bima Yojana for the benefits of citizens aged 60 years and above. The scheme will be administrated by?
a)   ICICI Prudential
b)   LIC of India
c)   Bajaj Allianz
d)   SBI Life
e)   None of these


9).The market regulator SEBI has fixed one-year target for completion of all its investigations initiated this year onwards. Who among the following is the present chairman of SEBI?
a)   Chitra Ramkrishna
b)   M Damodaran
c)   UK Sinha
d)   CB Bhave
e)   None of these


10).As notified by the govt recently, one can invest up to what amount annually in one’s Public Provident Fund (PPF) account?
a)   Rs.1 lakh
b)   Rs.1.5 lakh
c)   Rs.2 lakh
d)   Rs.2.5 lakh
e)   None of these

Answers:                                 
1). a)   2). d)   3). d)   4). a)   5). c)   6). c)   7). d)   8). b)   9). c)   10). b)

People Also Visited:

Model Computer Questions for Upcoming IBPSClerk Exam 2014 Part-II




IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests