Model Marketing Questions for Upcoming SBI PO/Clerk Exams Set-1

    Model Marketing Questions
    Model Marketing Questions for Upcoming SBI PO/Clerk Exams Set-1:
    List of Model Marketing Questions for upcoming SBI PO/Clerk Exams were given below. Candidates those who are preparing for these exams can make use these questions.

    1).Which among the following would involve for the concern of IBM about the interest rate it must pay in the next quarter to acquire needed financial resources?
    a)   A marketing environment input
    b)   Its marketing approach
    c)    A marketing environment output
    d)   Its marketing mix
    e)   None of these


    2).For effectively monitor changes in the marketing environment, marketers must engage in_______.
    a)   Marketing research
    b)   Environmental scanning and analysis
    c)   Use of the marketing concept
    d)   Information research
    e)   Environmental management


    3).If Cadburys found a magazine article that provided key information in television viewing habits of heavy buyers of chocolate; it is an example of information obtained through environment?
    a)   scanning
    b)   management
    c)   forces
    d)   analysis
    e)   None of these


    4).Jenkins is a small retail chain in south Wales and considering changes in its marketing strategy, and the firm’s management looks only at changes in shopper attitudes and spending patterns. According to responding environmental forces smith’s approach is described as?
    a)   Dominant and proactive
    b)   Passive and proactive
    c)   Aggressive and reactive
    d)   Passive and reactive
    e)   Aggressive and proactive


    5).Every Marketers view political forces as_______.
    a)   Not to accept
    b)   Easily ignored
    c)   Simple to recognize
    d)   Beyond their control
    e)   Easily influenced


    6).Which among the following statements about self-regulatory programmes is FALSE?
    a)   Their guidelines are generally more realistic and operational
    b)   They are usually less expensive than governmental ones
    c)   Nongovernmental ones have neither the tools nor the authority to enforce guidelines
    d)   The guidelines are generally stricter than governmental ones
    e)   None of these


    7).Why high material standard of living simply not enough in society today?
    a)   Material goods are not for the purpose of happiness
    b)   People desire a variety of intangible benefits from products
    c)   Human beings never totally satisfy their desires
    d)   People also desire a high degree of quality in their lives
    e)   None of these


    8).During a recession of marketing strategy should include?
    a)   A reduction in advertising
    b)   A reduction in the expenditures for new product development
    c)   A reduction in the number of sales personal
    d)   Promotional efforts that promote value and utility
    e)   Increase in expenditures for marketing operations


    9).If the Kellogg Company has decided to build a new cereal plant because it anticipates the next five years will bring low unemployment and increase in buying power; it is forecasting a period of_________.
    a)   austerity
    b)   prosperity
    c)   recession
    d)   depression
    e)   recovery


    10).Which among the following is the period of recovery for the best marketing strategy for Electrolux?
                a) Flexibility
                b) Retrenchment
                c) Boldness
                d) Aggressiveness
                e) Austerity


    Answers:
    1). a)   2). b)   3). a)   4). d)   5). d)   6). d)   7). d)   8). d)   9). b)   10). a)



    Online Mock Tests 2019: