Model Reasoning Questions for Upcoming SBI Associate Clerk Exam 2015-Part-II

    SBI Associate Clerk Exam 2015
    Model Reasoning Questions for Upcoming SBI Associate Clerk Exam 2015-Part-II:  
    List of Model Reasoning Questions for the upcoming SBI Associate Clerk Exam 2015 were given below. Candidates those who are preparing for those exams can use these questions to score more marks.

    Directions (Questions: 1 to 3):
    Read the given information carefully and answer the asked questions below.
    Among six people- A, B, C, D, E and F each of are all in different age group, A is younger than only D. Only three people are younger than C. F is younger than E, F is not the youngest.

    1).Who amongst the following is the youngest?
    a)   B
    b)   A
    c)   E
    d)   C
    e)   None of these


    2).If E’s age is 16 years, than which of the following may be B’s age?
    a)   19 years
    b)   22 years
    c)   18 years
    d)   17 years
    e)   12 years


    3).How many people are younger than E?
    a)   One
    b)   Two
    c)   Three
    d)   Four
    e)   More than Four


    Direction: (Question: 4 to 5):
    Read the given information carefully and answer the asked questions below.
    Twenty students are standing in straight line facing north. Rina is standing sixth from the left end. There are only three students between Rina and Shweta. Radha is standing exactly between Shweta and Rina. Tina is standing sixth to the right of Radha. Anita is standing fourth from the right end of the line. There are more than four students between Rina and Tina.

    4).How many people are standing between Anita and Tina?
    a)   One
    b)   Two
    c)   Three
    d)   None
    e)   More than three


    5).What is Shweta’s position with respect to Anita?
    a)   Sixth to the left
    b)   Eighth to the left
    c)   Seventh to the left
    d)   Ninth to the left
    e)   None of these


    6).Which of the following will come in the place of the blank line in the following series based on the English alphabetical order?
    ZYW   VUS   RQO   _______   JIG
    a)   KMN
    b)   MNK
    c)   NLK
    d)   NMK
    e)   NML


    7).Which of the following will come next in the below number series?
    0 9 0 1 9 0 1 2 9 0 1 2 3 9 0 1 2 3 4 9 0 1 2 3 4 5 9 0 1 2 3 4 5
    a)   0
    b)   6
    c)   9
    d)   7
    e)   4


    8).How many such pairs of letters are there in the word WONDERS, each of which has as many letters between them in the word (in both forward and backward directions) as they have between them in the English alphabetical series.
    a)   One
    b)   Two
    c)   Three
    d)   More than three
    e)   None


    9).In a certain code language, ‘DRINK’ is coded as ‘JMHQC’ and ‘BLOTS’ is coded as ‘RSNKA’. In the same code language, ‘HONEY’ will be coded as?
    a)   XDMOG
    b)   GNMDX
    c)   XDMNG
    d)   DXMGN
    e)   None of these


    10).’Talk’ is related to ‘Speak’ in a certain way; similarly ‘Honest’ is related to ‘Truthful’. In the same way, ‘Listen’ is related to____?
    a)   Music
    b)   Ears
    c)   Hear
    d)   Ignore
    e)   Sound

    Answers:                                 
    1). a)   2). e)   3). b)   4). b)   5). c)   6). d)   7). b)   8). d)   9). c)   10). c)

    Posted By:IBPS Guide

    To Get All Updates Daily From IBPS Guide,Subscribe Now by Email
    People Also Visited:

    Online Mock Tests 2019: