Model Reasoning Questions for Upcoming SBI Associate Clerk Exam 2015-Part-III

    SBI Associate Clerk Exam
    Model Reasoning Questions for Upcoming SBI Associate Clerk Exam 2015-Part-III
    List of Model Reasoning Questions for the upcoming SBI Associate Clerk Exam 2015 were given below. Candidates those who are preparing for those exams can use these questions to score more marks.

    1). ’Lead’ is related to ‘Pencil’ in the same way as ‘Ink’ is related to___?
    a)   Bottle
    b)   Pen
    c)   Stamp
    d)   Pot
    e)   Color


    2). In certain language ‘to be polite’ is coded as ‘fa so la’, ‘she is polite’ is coded as ‘so me pa’ and ‘to have manners’ is coded as ‘na la ma’. Which of the following is the code for ‘be’ in that language?
    a)   so
    b)   fa
    c)   la
    d)   me
    e)   na


    3).How Many Meaningful English Words can be formed with the letters ‘ONFT’ using each letter only once in each word?
    a)   None
    b)   One
    c)   Two
    d)   More than three


    4).If the digits in the number ‘25673948’ are arranged in ascending order from left to right, what is the sum of the digits which are fourth from the right and third from the left in the new arrangement?
    a)   10
    b)   9
    c)   5
    d)   6
    e)   8


    5).In certain codeGIVE is written asMDVJH, then howSHARKwill be written in the same code?
    a)   JSQIT
    b)   JQAIT
    c)   TIDQJ
    d)   JQBTI
    e)   JQIAT


    6).If each of the vowels in the wordHONESTY is changed to the next letter in the English alphabetical series and each consonant is changed to the previous letter in the English alphabets so formed are arranged in alphabetical order from left to right, which of the following will be fifth from the left of the new arrangement thus formed?
    a)   S
    b)   R
    c)   M
    d)   F
    e)   P


    7).If it is possible to make only one meaningful word with the first, second, fifth and sixth letters of the word PYGMALION, which of the following would be the second letter of that word from the right end? If no such word can be made, give ‘X’ as your anwers and if more than one such word can be formed means give ‘Z’ as your answer?
    a)   X
    b)   P
    c)   Y
    d)   A
    e)   Z


    8).Four of the following five are alike in a certain way and so form a group, which is the one that does not belong to that group?
    a)   Features
    b)   Leaves
    c)   Twigs
    d)   Nest
    e)   Hay


    9).How many such pairs of letters are there in the wordDUPLICATE each of which has as many letters between them in the word (In both forward and backward directions) as they have between them in the English alphabetical order?
    a)   None
    b)   One
    c)   Two
    d)   Three
    e)   More than three


    10).In a certain languageGUSTis coded as ‘@782’ andSNIP is coded as ‘957#’ andGAPE is coded as ‘&$35’, then how will ‘SING’ will be coded in the same code?
    a)   9$7#
    b)   59#$
    c)   9&7$
    d)   7$59
    e)   875&

    Answers:                                 
    1). b)   2). b)   3). b)   4). a)   5). b)   6). e)   7). d)   8). e)   9). b)   10). e)

    Model Reasoning Questions for SBI Associate Clerk Exams Part-I:Click Here

    Model Reasoning Questions for SBI Associate Clerk Exams Part-II:Click Here
    To View More Study Materials for SBI Associate Clerk:Click Here

    / 5. Reviews

    Online Mock Tests 2019:

    Subscribe and get Unlimited Free Videos