Model Reasoning Questions for Upcoming SBI Associate Clerk Exam 2015-Part-IV

    Model Reasoning Questions for Upcoming SBI Associate Clerk Exam 2015-Part-IV
    List of Model Reasoning Questions for the upcoming SBI Associate Clerk Exam 2015 were given below. Candidates those who are preparing for those exams can use these questions to score more marks.

    Directions (Questions 1 to 5): The following questions are based on the five three digit number given below.

    612    589    743    468    297

    1).If two is added to the first digit of each of the numbers, how many numbers thus formed will be completely divisible by three?
    a)   None
    b)   One
    c)   Two
    d)   Three
    e)   Four


    2).If the Position of the second and third digits of each of the numbers are interchanged, in how many numbers thus formed will the last digit be a perfect square? (1 is also a perfect square)
    a)   One
    b)   Two
    c)   Three
    d)   Four
    e)   Five


    3).What will be the resultant if the third digit of the second lowest number is divided by the second digit of the highest number?
    a)   4
    b)   1
    c)   6
    d)   5
    e)   2


    4).If all the digits in each of the numbers are arranged in descending order within the number, which of the following will form the highest number in the new arrangement of number?
    a)   612
    b)   589
    c)   743
    d)   468
    e)   297


    5).If all the numbers are arranged in ascending order from left to right, which of the following will be the sum of all the three digits of the number which is second from the right of the new arrangement thus formed?
    a)   14
    b)   9
    c)   18
    d)   16
    e)   12


    Directions (Questions 6-10):Read the following Information carefully and answer the given questions.

    Six FriendsL,M,N,O,P andQ are working in three different cities namely Chennai, Pune and Nashik (not more than two works in a single city). Each of them has a different profession, viz.. banker, software engineer, lawyer, lecturer, doctor and psychologist, but not necessarily in the same order.

    Oworks in Chennai and is not a lecturer.Mis a banker by profession and works in Pune with onlyQ, who is a software engineer by profession.P is a doctor and does not work in Chennai.N is not a lawyer but works inP‘s Place. The other person who works in Chennai is a lecturer by profession.
    6).Which of the following is true forL?
    a)   Lis a lecturer by profession
    b)   Lworks in the same place asN
    c)   Lis neither a lecturer nor a lawyer by profession
    d)   Lworks in Pune
    e)   None of these


    7).Which two people work in Nashik?
    a)   LandN
    b)   NandP
    c)   LandQ
    d)   NandO
    e)   Cannot be determined


    8).Which of the following combinations of person, place and profession is correct?
    a)   Q– Nashik, Psychologist
    b)   P– Pune, Doctor
    c)   L– Nashik, Lecturer
    d)   N– Chennai, Software engineer
    e)   O– Chennai, Lawyer


    9).Which of the following is the occupation ofN?
    a)   Software Engineer
    b)   Psychologist
    c)   Lecturer
    d)   Lawyer
    e)   None of these


    10).Who among the following five is a Lawyer by profession?
    a)   O
    b)   L
    c)   N
    d)   Q
    e)   None of these

    Answers:                                 
    1). b)   2). c)   3). e)   4). b)   5). b)   6). a)   7). b)   8). e)   9). b)   10). a)

    Online Mock Tests 2019: