Model Reasoning Questions for Upcoming SBI Associate Clerk Exam 2015-Part-V

    Model Reasoning Questions
    Model Reasoning Questions for Upcoming SBI Associate Clerk Exam 2015-Part-V:  
    List of Model Reasoning Questions for the upcoming SBI Associate Clerk Exam 2015 were given below. Candidates those who are preparing for those exams can use these questions to score more marks.

    Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
    1).Four of the following is a like in some way and hence forms a group. Which of does not belong to the group?
    a)   Tiger
    b)   Leopard
    c)   Elephant
    d)   Dog
    e)   Cat


    2).How many pairs of letters are there in the word VENGEANCE which has the same number of letters between them as in English alphabet?
    a)   One
    b)   Two
    c)   Nil
    d)   Three
    e)   None of these


    3).If it is possible to make a meaningful word with the first, the third, the sixth and the eleventh letters of the word KILOCALORIE, using each letter only once, which of the following will be the second letter of that word? If no such word can be formed give ‘X’ as the answer, and if only two such words can be made give answer ‘Y’. And if more than two such words can be made give ‘Z’ as the answer.
    a)   A
    b)   X
    c)   Y
    d)   Z
    e)   None of these


    4).By following certain logic MTUXTRVN is written as NUVXTQUM. How is ASUMNJKL written in that logic?
    a)   BTVMNIJK
    b)   BTVMNKLM
    c)   BTVNMIJK
    d)   ZRTMNIJK
    e)   None of these


    5).Four of the following is similar in some respect. Find the odd one.
    a)   73
    b)   107
    c)   47
    d)   97
    e)   231


    6).In a certain code language ‘CAT’ is written as ‘3120’; and ‘DOG’ is written as ‘4157’. Then which of the following is certainly the decoded form of ‘25144’?
    a)   BEND
    b)   BEADD
    c)   YADD or YND
    d)   Can’t be determined
    e)   None of these


    7).’Z’ started walking straight towards South. He walked a distance of 15 meters and then took a left turn and walked a distance of 30 meters. Then he took a right turn and walked a distance of 15 meters again. Z is facing which direction?
    a)   North East
    b)   South
    c)   North
    d)   South-West
    e)   None of these


    8).How many times does the minute hand and the hour hand of a clock make an angle of 90 degree in a day?
    a)   12
    b)   24
    c)   48
    d)   44
    e)   None of these


    9).A is the brother of B.C is married to D. If C is the nephew of B, how is A related to D?
    a)   Father-in-law
    b)   Mother-in-law
    c)   Son-in-law
    d)   Daughter-in-law
    e)   Data inadequate


    10).In a certain code language ‘red’ is called ‘green’, ‘green’ is called ‘black’, ‘black’ is called ‘yellow’, ‘yellow’ is called ‘pink’, ‘pink’ is called ‘brown’, and ‘brown’ is called ‘grey’. What will be the color of grass in that code language?
    a)   Black
    b)   Red
    c)   Yellow
    d)   Pink
    e)   Brown

    Answers:                                 
    1). c)   2). e)   3). c)   4). a)   5). e)   6). d)   7). b)   8). d)   9). a)   10). a)


    / 5. Reviews