Practice English Questions from “The Hindu” Editorial- Reading Comprehension (Dated- 31st Dec 2016)

Practice English Questions from “The Hindu” Editorial- Reading Comprehension (Dated- 31st Dec 2016)
Dear Readers, we have given here the English Practice Questions for upcoming Exam 2017 from “THE HINDU” Editorial Page. Candidates can use this material for their preparations.

Reading Comprehension Based on The Hindu Editorial (Dated- 31st Dec 2016)
Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Some words are highlighted for your attention.
The Reserve Bank of India’s biannual Financial Stability Report has once again flagged the fact that risks to the banking sector remain worryingly “high”. That the risks have stayed “elevated due to continuousdeterioration in asset quality, low profitability and liquidity,” in the central bank’s assessment, is cause for concern. Given the central role commercial lenders have in the financial system — serving to harness public savings and direct the flow of crucial credit to the most productive industrial and infrastructure sectors — any systemic risk to the banking industry has the potential torippleacross the entire economy. There has been no perceptible improvement in the health of domestic banks, even six months after the RBI’s previous report had highlighted the sector’s high vulnerability on account of the increase in capital requirement and worsening asset quality, spotlighting the need for urgent policy interventions. Some measures have been initiated and others are in the pipeline, including a draft Financial Resolution and Deposit Insurance Billto addressbankruptcy situations in banks and other financial entities. Still, there is every reason to prioritise the restoration of the sector’s health as some of the risks inherent in banks may already be getting transferred to other segments of the financial markets, according to the RBI’s report. A survey, of experts and market participants, conducted by the RBI in October-November reveals that among institutional risks, credit growth and cyber risk were seen as two key “high risk factors”.
The appointment of Viral Acharya as Deputy Governor overseeing monetary policy at the RBI, therefore, comes at a crucial juncture. A former member of the Advisory Committee of Financial Sector Legislative Reforms Commission, he brings substantial expertise in both identifying and dealing with systemic risks in the banking sector. Having authored a number of papers on the risks lenders could pose to the wider financial system and even the sovereign’s credit standing, he will have his task cut out. Aproponent of sequestering and separately dealing with the stressed assets and bad loans on a lender’s books, Mr. Acharya had in an interview suggested that the “unhealthy parts of the troubled banks” could be separated from the healthier assets and put into a ‘bad bank’ to prevent systemiccontagion. With the RBI pointing out that banks saddled with bad loans were likely to remain “risk-averse” and find themselves lacking the capital needed to lend more to meet credit demand in the economy, the regulator and the government will need to work in close concert to expeditiously resolve this vital legacy issue.
Question:
1). What did Mr. Acharya said in the interview ?
a)   The non-performing employees of the bank should be replaced with new Recruits.
b)   The bad loans of the bank has to be identified and taken into separate note.
c)   The bad performing bank branch has to be kept under surveillance.
d)   The bad or non-performing schemes has to be identified and seprated.
e)   None of the above

2). What does the author suggest as the conclusion of the above passage ?
a)   He suggest to stop the recovery activities against bank’s Financial status
b)   He suggest RBI to introduce new recovery plan.
c)   He suggest government to have a closer look in resolving issues
d)   He suggest to implement Mr. Acharya’s ideas over bank issues
e)   None of the above.

3). Suggest a suitable title for the above passage ?
a)   Bank and its present situation
b)   Solution for problems in banks
c)   Country’s Economy and Bank’s Problems
d)   Managing risk in banks
e)   Twist in Countries Economy

4). Which of the following terms has made the necessity for immediate intervention in policy?
A) Low profitability
B) Increase in capital requirement
C) Fall of currency value
D) Degradation of Asset value
a)   Only C
b)   Both A and C
c)   Only B
d)   Both B and D
e)   Both B and C

5). What does “Financial Resolution and Deposit Insurance Bill” deals about?
a)   To look over End of Bank and other financial entities.
b)   To introduce new economy scheme over recovery of bank down fall.
c)   To revise the bank lending rate and other schemes
d)   To initiate urgent recovery scheme on bank financial status.
e)   None of these.

6).  What does the phrase “to addressbankruptcy situations”refers to ?
a)   To bring reforms in Bank Economy
b)   Involving in issues over Failure of bank
c)   To discuss on bank financial status
d)   To discuss on bank reforming activity.
e)   All the above.

7). What is the Synonyms of ‘proponent‘ ?
a)   Opponent
b)   Defender
c)   Enemy
d)   Common man
e)   Supporter

8). Find the word similar meaning to ‘contagion ‘?
a)   endemic
b)   remedy
c)   pestilence
d)   purity
e)   Dirty

9).  Find the word opposite meaning to ‘ripple‘?
a)   Disturbance
b)   Stagnant
c)   Constant
d)   bubble
e)   rigid

10).  Find the word opposite meaning to ‘deterioration‘?
a)   Organise
b)   Oscillation
c)   Interruption
d)   Refinement
e)   Confusion.

Answers:

1.b)    2. c)   3. d)   4. d)   5. a)   6. b)   7. e)   8. c)   9. c)   10. d)





  



 

For more Practice English Questions – Click Here
Online Mock Tests 2019: